MENIU

Stocurile de 2.700 de tone de nitrat de amoniu din portul senegalez Dakar, EVACUATE, de frica unei explozii ca la Beirut

Senegal a decis evacuarea stocurilor de nitrat de amoniu din portul Dakar ca măsură de precauție, pentru a preveni posibile incidente de genul exploziei devastatoare de la Beirut la începutul lunii august. Transportul în Mali se face rutier, cu camionul. Cantitatea de nitrat de amoniu este egală cu cea care a provocat explozia din 4 august din capitala Libanului. Portul Dakar se află la marginea centrului istoric al capitalei, o aglomeraţie în care trăiesc peste trei milioane de oameni.

 

Senegal a început să transporte treptat, cu camionul, o cantitate de nitrat de amoniu egală cu cea de la originea exploziei sângeroase şi devastatoare de la Beirut, de la începutul lunii august. Stocurile erau depozitate într-o zonă de tranzit în portul Dakar şi sunt transportate treptat, cu camionul, în Mali, potrivit autorităţilor din Senegal, relatează africactu.com.

Anterior, 3.050 de tone de nitrat de amoniu, folosit ca îngrăţământ agricol, au fost debarcate la Dakar, a anunţat într-un comunicat conducerea portului autonom din capitala senegaleză, o instituţie publică, fără să precizeze data sosirii. O cantitate de 350 de tone au fost deja evacuate.

Stocurile de 2.700 de tone de nitrat de amoniu urmau să fie trimise în Mali, care ar fi fost destinaţia lor finală. Însă frontierele țării vecine Mali sunt închise după puciul prin care preşedintele Ibrahim Boubacar Keita a fost înlăturat în urmă cu o săptămână de la putere.

Autorităţile senegaleze au fost nevoite, astfel, să găsească o soluţie de urgenţă. De la începutul weekendului, nitratul de amoniu este trimis cu camioane de 30 de tone către Mali. Aproximativ 100 de transporturi sunt necesare în vederea evacuării stocului, cu vehicule escortate de poliţie şi autorizate să traverseze frontiera cu Mali, au declarat autorităţile portuare, potrivit RFI.

Proprietarul produselor a propus iniţial să fie transportate şi depozitate temporar pe un teren care-i aparţine, la Diamniadio, un oraş nou, în curs de dezvoltare, situat la aproximativ 30 de kilometri de Dakar. Însă Ministerul Mediului, unde a depus o cerere, ”nu a acceptat-o, pentru că nu se îndeplinesc toate condiţiile”, a declarat pentru AFP Baba Dramé, un oficial, evocând ”lipsa unui studiu de impact”.

În 1992, explozia la Dakar a unui camion-cisternă cu amoniac lichid a ucis 107 oameni şi a rănit aşţi 3.000.

Portul autonom Dakar a ”dat toate dispoziţiile necesare pentru a fi în regulă şi a evita asemenea catastrofe”, dă asigurări conducerea portului.

Capitala Libanului a fost devastată de explozia din 4 august a 2.750 de tone de nitrat de amoniu stocate în depozitul portului din Beirut.  Au murit 181 de oameni și au fost răniți alți peste 6.500. Explozia a fost provocată de un incendiu într-un depozit în care erau depozitate, potrivit autorităţilor, 2.750 de tone de nitrat de amoniu, de şase ani, ”fără măsuri de precauţie”.