MENIU

Stenograme. Paltin Sturdza către Ceteraş: Când e vorba de şpagă sunt toţi la fel. Orice ciolan e bun

Anchetatorii DNA au redat, în documentul prin care au dispus reţinerea omului de afaceri buzoian, Gheorghe Ceteraş, o înregistrare ambientală făcută de Paltin Sturdza, cu un ceas cu funcţie de înregistrare audio-video, găsită la perchezţiile domiciliare, în care Ceteraş negociază pentru a obţine 25 la sută din cele peste 40.000 de hectare de pădure, pe care Sturdza urma să le obţină ilegal. Mai exact, Paltin Sturdza discuta cu avocatul Cosmin Vasile Mihail și cu omul de afaceri buzoian, Gheorghe Ceteraş, care era interesat de terenul de peste 43.000 de hectare pe care cel dintâi încerca să îl obţină nelegal, şi îi spunea acestuia, despre funcţionari, că atunci "când e vorba de şpagă sunt toţi la fel" şi "orice ciolan e bun", potrivit Mediafax.

Ceteraş: Fie...unde...în 3 locuri...dumneavoastră ştiţi...bine, mai plecaţi din România... dar aici, aşa se practică...Asta, ăăsta-i sportul. Bine, acuma cum să vă spun dumneavoastră, cu PDL-ul...i-am...ne-am... dumneavoastră aţi spus că...Eu pe oamenii ăştia nu-i sufăr ! Şi eu am investit mult, vă spun sincer. In ăştia care sunt acuma. Am investit mult.
Sturdza: în PSD şi-n ăştia ?
Ceteraş: Da, am investit la greu. La greu. La greu.
Sturdza: Când e vorba de şpagă sunt toţi la fel.
Ceteraş: Bine, da' am siguranţa că mă rezolvă. Aici e problema. A zis: «Da, du-te, fă-ţi treaba şi vino pe aici !». Şi vedem cum stau lucrurile.Dumneavoastră vă gândiţi, azi a avut loc o discuţie de principiu, vă gândiţi, aveţi telefonul meu, discutăm, dar... după luni sau marţi în colo ar trebui mers să o lase mai moale pe la Prefectură, pe la Bacău, s-o lase mai moale. «Fraţii mei, aţi făcut-o ? Las-o mai moale acum»

Ceteraş şi avocatul Mihai Cosmin Vasile au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi că i-au cerut lui Paltin Sturdza 10.000 de hectare de pădure, în schimbul intervenţiei pe lângă funcţionari, astfel încât Sturdza să intre mai repede în posesia a peste 43.000 de hectare de pădure.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, judecătorii Curţii de Apel Braşov au dispus arestarea preventivă a lui Gheorghe Ceteraş şi a lui Mihail Cosmin Vasile, avocat în Baroul Buzău, ambii fiind suspectaţi de trafic de influenţă. Cei doi au fost arestaţi într-un dosar disjuns din cel în care 17 persoane, între care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi senatorul Tudor Chiuariu au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, privind retrocedări ilegale de păduri.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în contextul în care Tribunalul Covasna a dispus cea mai mare retrocedare de pădure din România, respectiv de 43.227 de hectare, rămasă irevocabilă, "interesul persoanelor care se ocupă în mod obişnuit cu vânzarea de păduri a fost foarte ridicat, ştiut fiind că valoarea unei păduri creşte proporţional cu mărimea suprafeţei compacte".

Mai multe pe Mediafax.