MENIU

Stelian Tănase: Extinderea UE e coșmarul lui Putin, pentru România ar fi un vis frumos

Vladimir Putin (Profimedia)

Politologul și scriitorul Stelian Tănase susține că extinderea Uniunii Europene este cel mai mare coșmar al lui Vladimir Putin, pentru că Rusia ar ajunge să aibă graniță directă cu democrația occidentală. În aceleași timp, pentru România ar fi un scenariu de vis, pentru că ne-ar îndepărta de pericolul permanent reprezentat de vecinătatea cu Rusia. 

"Pentru noi miza acestui joc este ca UE să-și ducă granițele cât mai spre est, ceea ce este și teama cea mai mare a lui Vladimir Putin și a camarilei sale. Si Ucraina dorește asta. Și Republica Moldova și Georgia doresc asta. 

Ideea este să nu mai fim la granița UE, ci în mijlocul ei, ne-ar oferi un alt statut, siguranță, societatea ar fi mult mai democratică, mai relaxată. De aceea este foarte important să aducem Ucraina în Uniunea Europeană, Moldova -chiar dacă nu ne unim, să nu ne gândim așa de departe- și Georgia", a afirmat Tănase, în emisiunea "Controversat" de la Realitatea Plus.

"Deci în momentul în care va avea Uniunea Europeană o astfel de configurație care, repet, este groaza lui Putin și a camarilei, atunci și România ar avea o poziție mult mai bună decât cea din prezent în cadrul UE. E foarte rău să fi țară de graniță, foarte greu. Totul se schimbă: raportul de forțe pe plan politic, felul în care funcționează bugetele, investițiile, dezvoltarea țării, măcar pentru generațiile viitoare."

Din această perspectivă, a argumentat Stelian Tănase, ar fi de dorit ca diplomația și toți liderii români care merg în străinătate să susțină acest demers.

Mai multe articole despre:
stelian tanase putin iohannis razboi ucraina putin