MENIU

Ştefan Bănică jr, interviu-eveniment pentru realitatea.net: "Viaţa mea, ca o carte"

EXCLUSIV ONLINE | Cunoscut drept un artist care acordă rar interviuri şi este foarte selectiv, Ştefan Bănică jr. a făcut o excepţie şi a acceptat să vorbească pentru realitatea.net, cu doar câteva săptămâni înainte de a împlini 50 de ani. Cântăreţul a făcut mai multe declaraţii interesante, în premieră pentru presa din România. Interviul a avut loc chiar în casa lui

 

De Cristian Otopeanu


Ștefan Bănică jr. are trei decenii de carieră în teatru şi în cinematografie şi peste 20 de ani de când cântă în faţa publicului la cel mai înalt nivel. A reuşit să aducă în România atmosfera care se trăieşte şi se vede doar la spectacolele din Occident. Este artistul care în ultimii 15 ani a susţinut peste 60 de concerte de Crăciun "sold out" la Sala Palatului, peste 315.000 de spectatori plătitori!, un record pentru România, foarte greu de egalat vreodată. Şi nu se opreşte aici.

Toată lumea îl ştie fie de la televizor, fie de pe scenă. Foarte puţini îl cunosc, însă, pe omul Ştefan Bănică jr. Mereu discret cu viaţa privată, "nu sunt genul care să discute cu presa despre asta şi nu pot fi obligat să discut despre ceva ce nu îmi place", foarte atent la imaginea sa construita prin muncă, mereu în căutarea perfecţiunii, "oamenii cu care lucrez fug uneori de mine din cauza asta", Stefan Bănică jr. este, indiscutabil, cel mai cunoscut şi cel mai apreciat artist român al momentului. Totodată, acceptă greu să acorde interviuri şi, atunci cand o face, îşi alege extrem de atent cuvintele. Nu a spus-o direct, dar jurnalistul intuieşte motivul: se teme ca declaraţiile sale să nu fie răstălmăcite sau scoase din context de către presa tabloidă. De altfel, apropiaţii cântăreţului au explicat: "Au fost ani de zile în care presa tabloidă a intrat cu picioarele în viaţa lui privată. Ştefan are dreptul, ca orice om, la imagine şi la reputaţie. Şi el ţine foarte mult la aceste lucruri".

Deşi este extrem de ocupat în această perioadă cu înregistrarea noului său album ("Picat din lună"), cu filmările la X Factor, cu repetiţiile pentru turneul care va începe în această lună, Ştefan Bănică şi-a făcut timp pentru realitatea.net şi a acceptat să ofere un interviu, chiar la el acasă. După obişnuitele întrebări de tatonare, de intrare în atmosferă, artistul a fost supus, spre final, şi unui tir de întrebari speciale, la care a răspuns calm. Totul, într-o atmosferă relaxată.

Cântăreţul locuieşte pe o stradă liniştită din cartierul bucureştean Tei. Vila care a fost construită acum 10 ani are un etaj şi este superbă. Îmbrăcat în blugi, cămaşă şi vestă, Ştefan Bănică l-a întâmpinat pe reporterul realitatea.net Cristian Otopeanu în pragul uşii, zâmbind, în timp ce ţinea în braţe căţelul Laviniei, o "jucărie" splendidă, rasa Yorkshire Terrier. Am mers apoi în camera dedicată repetiţiilor, acolo unde sunt postere cu artistul, trofee, casete video, CD-uri şi DVD-uri, chitare şi un pian electric. Aici este locul special unde au luat naştere hiturile lui din ultimul deceniu. Aşezat pe scaun, cu spatele la un poster gigant care îi promovează turneul ce se apropie, Ştefan Bănică jr. îşi dă acordul: "Putem începe". "Ne tutuim sau folosim persoana a doua plural, protocolar, aşa cum cere eticheta în asemenea situaţii?", întreabă reporterul. "Ne tutuim, fireşte", a răspuns cântăreţul.

- realitatea.net: Stefan, acorzi rar interviuri si esti selectiv. De ce?
- (este serios, isi masoara atent cuvintele, iar explicatia exista mai sus) Imi place sa cred ca intr-un interviu este vorba in primul rand despre ceea ce fac eu, despre meseria mea. Nu sunt genul de persoana careia sa ii placa sa discute despre viata particulara. Nu ca as avea ceva de ascuns, dar mi se pare mai interesant sa vorbesc despre meseria mea, care are darul de a face oamenii fericiti. Daca intrebarile sunt "Ce culori iti plac?" sau "Ce iubita ai avut?", nu ma intereseaza acest gen de interviu.

- realitatea.net: Bine. Pentru inceput, iti propun sa le povestesti cititorilor realitatea.net despre copilaria ta. Unde ai copilarit?
- (se destinde) Sunt bucurestean get beget. Am copilarit pe 1 Mai si pe strada Stolnicului, care este langa Arcul de Triumf. Apoi, de la varsta de 6 ani, m-am mutat pe Dorobanti. Am avut o copilarie frumoasa, datorita parintilor mei. Tot ce sunt astazi, ca om si ca artist, le datorez parintilor mei. De altfel, in toata cariera mea am compus doar trei cantece dedicate cuiva anume. Unul este dedicat tatalui meu, se numeste "Lui", al doilea este dedicat fiicei mele, "Cantec pentru Violeta", iar al treilea a fost scris pentru mama mea si se numeste "Mama".

"Comunistii ne-au daramat casa ilegal"

- realitatea.net: Ai spus ca a trebuit sa te muti pe Dorobanti. De ce?
- Intrucat comunistii de atunci ne-au daramat casa ilegal. Aveam o casa foarte frumoasa, a bunicilor mei. Au demolat-o si ne-au dat doua apartamentele la bloc, de doua camere, confort 2, pe Dorobanti.

- realitatea.net: Sincer, ai fost un copil linistit sau nu?
- (se gandeste putin) Mmm…Sa zicem ca am fost un copil care nu a creat probleme majore. Si asta datorita mamei mele, care a stiut cum sa ma creasca.

- realitatea.net: Cum ai invatat sa canti la chitara si la pian si de ce rock\"n\"roll?
- Sunt autodidact. Am avut modelele mele. In 1974, ascultam ABBA, de-abia se lansase trupa suedeza si tin minte ca eram indragostit de blonda, de Agnetha. Era si un film despre ABBA, pe care tin minte ca l-am vazut la cinematograful Patria.

Apoi, nu stiu cum, pe benzile de magnetofon ale unchiului meu, am auzit melodia "Can\"t buy me love", a Beatles-ilor. Iar in momentul in care Lennon a tipat inainte de solo, pentru mine a fost un soc. In viata mea s-a schimbat ceva in acel moment. Am inceput sa caut tot ce puteam cauta in acea perioada despre Beatles. Nu exista internet pe atunci, nici casete. Vinilurile sau benzile de magnetofon erau singura marturie.

Dupa ce am descoperit Beatles-ii, care m-au facut sa imi cumpar o chitara bulgareasca, frumoasa, dar proasta, am fost curios sa vad ce-a fost inainte de Beatles. Asa i-am decoperit pe Elvis Presley, pe Jerry Lee Lewis, pe Chuck Berry, pe Little Richard, pe pionierii rock\"n\"roll-ului, care m-au facut sa vreau sa cant la pian si la chitara.

- realitatea.net: Si cum ai ajuns sa canti pentru prima oara pe o scena?
- Tin minte si acum. Eram la Sala Sporturilor din Pitesti, cu un spectacol cu “Liceenii”, erau vreo 3.000 de oameni, plus 3.000 afara, era o nebunie, o dementa. Era o trupa acolo, trupa Demos. Atunci am cantat prima oara in fata atator oameni.

- realitatea.net: Mai tii minte ce melodie ai cantat pentru prima oara in fata publicului?
- Da. "Blue Suede Shoes", a lui Carl Perkins, preluata si facuta apoi celebra de Elvis Presley.

- realitatea.net: Care a fost primul studio in care ai inregistrat o melodie?
- (devine nostalgic) Este vorba despre studiourile din Radioul mare. Primele piese au fost in 1987, "Ziua" si "Poate", iar instrumentistii erau din orchestra Radio.

- realitatea.net: S-au mai pastrat "duble" de la prima ta sesiune de inregistrari?
- La vremea aceea, erau trase pe banda, analog. Poate mai exista in Radio, daca nu le-au sters.

- realitatea.net: Nu te-ai preocupat vreodata sa vezi daca mai exista?
- Nu. Dar aceste doua piese exista pe primul meu album, "Un actor, un rock\"n\"roll".

De ce inca mai scoate CD-uri, desi recunoaste ca discurile nu se mai vand ca acum 15 ani

- realitatea.net: Apropo de albume, se mai vand discurile in ziua de astazi?
- Scaderea vanzarilor este considerabila fata de acum 15 ani. Daca in 2001 vindeam cu albumul “De dragoste…in toate felurile” peste o suta si ceva de mii de exemplare, luand discul de platina, acum, discul de platina se acorda la 8.000-10.000 de unitati vandute. In toata lumea au scazut vanzarile, dar la noi dramatic.

- realitatea.net: In aceste conditii, renteaza sa mai scoti un CD?
- Probabil ca mai exista un segment de public, nisat, e adevarat, care mai cumpara discuri. Dar, in orice caz, pustimea din ziua de azi nu mai cumpara CD-uri.

- realitatea.net: Pai, atunci, care este motivul pentru care mai scoti CD-uri?
- In cazul meu, sunt discuri de autor, sunt textele mele, cantecele mele. Si, atunci, discul este rodul muncii mele. Din respect pentru mine si pentru public, il prezint in aceasta forma fizica. Sigur ca tehnologia a avansat si totul se gaseste online, dar e bine sa existe si concret. Este ca si cand ai citi o carte si rasfoiesti paginile sau citesti de pe calculator.

- realitatea.net: Cum procedezi cu melodiile tale? Le reasculti, ca sa depistezi greselile?
- Da, ascult de 100 de ori un album, pentru ca vreau ca dupa niste ani de zile, atunci cand il reascult, sa imi faca placere si sa zic "Wow! A fost o sesiune misto, am facut tot ceea ce tine de mine ca sa sune bine". Nu sa zic peste ani "Ah, măi, daca faceam aici cum am vrut eu, dar nu am facut... De ce nu am facut?". Si aici ma refer la nuantele vocale, instrumentale, anumite lucruri care iti dau balans sau care dau un anumit "riff", o anumita interventie. De exemplu, poate aici trebuia sa fi ridicat mai sus un instrument, etc.

- realitatea.net: Referitor la albume, stiu ca ai fost extrem de ocupat in ultimele zile, printre altele, cu inregistrarile la noul tau disc. Explica-ne ce pregatesti pentru urmatoarea perioada!
- Da, urmeaza o perioada foarte aglomerata, daca nu chiar cea mai plina perioada a anului pentru mine. Pe 13 octombrie voi lansa cel mai nou album al meu, "Picat din Luna", al saisprezecelea album de autor din cariera. Cred ca va va surprinde placut acest nou disc. Albumul va fi promovat printr-un nou single, pentru care vom filma in curand un videoclip si printr-un turneu national, care poarta numele discului “Picat din Luna”, care va cuprinde 11 orase.

- realitatea.net: Dupa care urmeaza binecunoscutele concerte de Craciun...
- Da, pentru luna decembrie pregatim concertele extraordinare de Craciun, saisprezece ani de traditie neintrerupta. Pe 15 si 16 decembrie ne vedem la Sala Palatului din Bucuresti, iar pe 20 decembrie le dau intalnire clujenilor, la Sala Polivalenta, pentru al doilea an consecutiv. Anul trecut am inregistrat o premiera, ducand concertul de Craciun pentru prima data intr-un alt oras, in afara Bucurestiului. A fost un mare succes la Cluj, asa ca vom canta acolo si anul acesta. Cu invitați speciali si multe surprize, abia astept intalnirea cu publicul din cadrul turneului „Picat din Luna” si apoi, in decembrie, la concertele de Craciun, sa petrecem impreuna momente de neuitat.

- realitatea.net: Intr-adevar, finalul de an se anunta extrem de plin. Stefan, iti propun sa trecem acum la un subiect sensibil. Ce se intampla cu cinematografia romaneasca?
- Se fac filme, exista o noua generatie talentata, si de actori, si de regizori, dar, din pacate, filme pentru “interior”, pentru marele public, si nu doar pentru export si festivaluri, sunt foarte putine si fara vreun succes rasunator.

E trist ca in 2017 sa vedem la televizor de o suta de ori "BD-uri", "Nea Marin", "Liceenii". Sigur ca ma bucura ca, dupa mai bine de 30 de ani de la premiera, inca se difuzeaza pe toate posturile filmul "Liceenii" si, culmea, face audienta. Dar asta spune ca este un gol mare pentru public. Nu vad filme noi romanesti care sa le inlocuiasca, pentru ca una este sa difuzezi filmele vechi din cand in cand si, evident, spectatorul are o anumita nostalgie, iar cei care nu le-au vazut le vad acum pentru prima oara, si alta e sa le dai incontinuu, an de an, pe toate posturile. Asta ar trebui sa ne puna un semn de intrebare.

Marturisire directa: "Am avut si de suferit dupa filmul Liceenii"

- realitatea.net: Poate lumea este curioasa. Ce s-a intamplat dupa filmul “Liceenii”, din punct de vedere actoricesc?
- Noi, cei care am jucat in acel film, ca actori tineri, am avut si de suferit. S-a creat o imagine in constiinta publicului, iar imaginea din film era atat de puternica, incat in anii urmatori regizorii de film importanti ne evitau, pentru ca deja eram confundati cu o imagine. Lucru care s-a intamplat si in alte cazuri, de pilda cu Amza Pellea, care il juca pe "Nea Marin", Marian Rilea, care era “Magicianul” la TV. La fel cum se intampla acum cu actorii din “Las Fierbinti”, pe care spectatorii, orice le-ai face, vor sa-i vada, daca se poate, doar in pielea acelor personaje.

- realitatea.net: Ajungem la subiectul teatru. Am o curiozitate, ti s-a intamplat sa uiti vreo replica pe scena?
- Se intampla, evident.

- realitatea.net: Si cum ai procedat?
- Daca joci situatia si stii despre ce este vorba, atunci inlocuiesti cuvantul cu un sinonim. Te descurci. Uite, iti dau un exemplu. S-a intamplat acum, la "Jake și femeile lui”. Una dintre partenerele mele a sarit o bucata de text, fara sa vrea. In momentul in care sari textul, oamenii de la sunet, de exemplu, nu mai stiu cand sa dea drumul la ceea ce era pregatit sa intre. Eu mi-am dat seama si atunci am intors-o, practic, inapoi. Se intampla. Exista si blocaje. Este foarte neplacut. Dar, daca esti stapan pe situatie, iesi din aceasta incurcatura fara ca publicul sa observe.

- realitatea.net: Cum ti-ai ales rolurile? Sau te aleg ele pe tine, ca sa ma exprim asa? Adica, regizorul...
- Sigur ca regizorul te distribuie, dar este foarte important sa stii ce vrei, sa joci ceea ce te pune in valoare, sa fii intr-un context bun. Provocarile cele mai mari sunt atunci cand un regizor vede in tine ceea ce tu nu vezi, te pune in valoare si te pune intr-un registru pe care tu nici nu visai ca poti sa il faci. Aia mi se pare foarte interesant.

- realitatea.net: Ce rol ti-ai dorit sa interpretezi si nu a fost sa fie?
- Jimmy Porter se numea personajul lui Osborne. Era din ciclul tinerilor furiosi ai anilor \"60, cei care nu se inteleg cu societatea, cei care au probleme de adaptare. Si asa ma simteam eu in perioada mea de studentie. Dar nu a fost sa fie, este un rol pe care nu l-am jucat. Un alt rol pe care nu l-am jucat, desi, culmea, incepusem repetitiile, este Romeo, din "Romeo si Julieta", la teatrul Bulandra. S-a repetat trei luni, dar, pana la urma, nu s-a mai facut acel spectacol, nu intru in amanunte. Apoi, a mai fost un rol, la Nottara, care, la fel, nu s-a mai materializat, tot dupa niste luni de repetitii. Este vorba despre Mackie Sis, din "Opera de trei parale" a lui Brecht. Dar Mackie Sis inca mai pot juca, poate nu este timpul pierdut.

- realitatea.net: Reusesti sa adormi usor, noaptea, dupa spectacole?
- Cand vin dupa un spectacol, ai mei ma intreaba: "De ce nu te culci? Culca-te!". Ei, nu pot sa ma culc. Energia trebuie sa iasa din tine. Toate lucrurile acumulate... Ajungeam la 2 noaptea acasa dupa “Dansez pentru tine” si nu adormeam pana la 5. Pe cei care se deconecteaza imediat ii consider niste oameni fericiti. Eu nu pot sa fac acest lucru.

- realitatea.net: Hai sa ne intoarcem putin in timp. Care a fost prima ta masina?
- (redevine nostalgic) O Dacie 1300. Cumparata de mine, din banii castigati cand am facut un film serial, la finalul anilor \"80. Se numea "O calatorie de neuitat". Atunci am fost platit prima oara ca un actor profesionist. Se cumulasera deja 5 roluri principale si, conform legii de atunci, puteai fi platit ca un actor profesionist. Altfel, erai platit la jumatate, ca student, pentru ca nu aveai diploma de actor profesionist.

- realitatea.net: Facem acum saltul inapoi, in prezent. Care este diferenta dintre Stefan Banica, cel de la 25-30 de ani, si cel de acum?
- Constientizez mai multe lucruri. Chiar daca eu joc in continuare ca si cand as avea 20 de ani, uit un lucru esential. Anume ca, in primul rand, corpul nu mai raspunde cerintelor ca la 20 de ani. Iar noptile pierdute la 20 de ani nu se compara cu cele de acum. Si nu vorbesc aici despre petreceri sau despre sprituri, ci despre munca. Organismul nu se mai reface la fel de repede, indiferent de modul cum te mentii. Atunci, trebuie sa pui in balanta niste lucruri. Teoretic, stiu acest lucru. Din pacate, practic, nu prea fac asta.

Cum se mentine in forma, desi va implini 50 de ani in aceasta luna

- realitatea.net: Apropo, cum te mentii? Este o intrebare pe care multi dintre cei care te urmaresc, si nu numai ei, si-o pun. Vei implini 50 de ani peste cateva saptamani...
- Nu stiu daca este vorba despre vreun secret sau ceva de genul acesta. Am grija ce mananc, fara sa fac rabat de la lucrurile care imi plac.

- realitatea.net: Dulciurile iti plac?
- Imi plac, dar pot sa traiesc si fara.

- realitatea.net: Faci sport?
- Da. Insa cred ca este si o chestie de gena, ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta. Dar si eu am grija, in niste limite normale.

"Multi dintre cei care au scris lucruri neadevarate despre mine au si platit"

- realitatea.net: Prins cu atatea proiecte, trebuie sa iti faci timp si pentru tine. Cum iti petreci timpul liber?
- Am invatat sa fiu selectiv. Fac lucruri, in timpul liber, care imi fac placere. Nu mai fac niste lucruri doar pentru ca trebuie.

- realitatea.net: Mai concret, te rog?
- (destins) Uite, imi face placere sa ma plimb, sa ma duc cu masina intr-un loc unde nu este foarte multa lume si unde ma pot incarca de energie. Imi place natura. Pot sa ma lasi sub un copac, pe o pajiste, sa stau 2-3 ore, sa ma gandesc la ale mele. Imi place sa ma plimb cu cainele meu (nota redactiei: rasa Golden Retriever), sa ma plimb cu copiii mei in parc sau cu bicicletele, sa mergem in afara Bucurestiului. Lucruri normale.

- realitatea.net: Fiind persoana publica, nu iti este greu sa te plimbi linistit, fara sa vina cineva sa iti ceara vreun autograf sau sa te pozeze cu telefonul?
- Uneori da, dar nu este chiar asa de grav. Daca vrei sa fii linistit, crede-ma ca poti fi linistit. Este simplu, nu te duci in locuri superaglomerate. Dar nu refuz pe nimeni care vrea sa faca o poza cu mine.

- realitatea.net: Iti propun sa schimbam putin registrul. Cum comentezi faptul ca s-a scris despre tine ca esti genul de om violent?
- (redevine serios) Este usor sa vorbesti despre cineva fara sa il cunosti. Este usor sa lansezi zvonuri. Grav este sa enunti niste lucruri despre care nu ai dovezi, iar, la un moment dat, va trebui sa le probezi in instanta. Multi dintre cei care au scris lucruri neadevarate despre mine au si platit.

"Nu sunt un tip calm, dar nici nu sunt un tip impulsiv prin excelenta"

- realitatea.net: Sincer, cum te consideri, un tip impulsiv sau un tip calm?
- Undeva la mijloc. Nu sunt un tip calm, dar nici nu sunt un tip impulsiv prin excelenta. Impulsivitatea a venit, probabil, din anii adolescentei, din lucrurile tinute in mine. Niciodata nu m-am regasit in perioada comunista. Niciodata nu am fost un tip docil, care trebuie sa faca niste lucruri pentru ca i se spun. Nu. Fac niste lucruri daca le inteleg, dar nu pentru ca mi le impui. Problema era ca acumulam aceasta tensiune. Dar nu te puteai manifesta, asa cum simteai, in acele vremuri, era foarte periculos. Puteai fi “saltat” de Securitate sau sa ti se faca dosar si sa nu mai poti munci nicaieri.

- realitatea.net: Ti s-a intamplat asa ceva?
- Mi-a trecut glontul pe langa ureche, dar nu voi intra in detalii. Aceasta rebeliune interioara venea din faptul ca nu eram liber, ca nu aveam acces la informatie.

- realitatea.net: Inteleg ca te-a marcat perioada comunista. Da-ne mai multe detalii, te rog.
- Nu-mi face placere sa vorbesc. Spun doar ca cei mai frumosi ani ai adolescentei mele au fost lipsiti de orice fel de orizont, chiar daca am fost privilegiat, facand un film care mi-a adus la acea vreme o popularitate nesperata. Evident ca aveam niste avantaje. Dar, cu toate acestea, finalul anilor ’80 au fost printre cei mai negri ani din perioada ceausista.

"Cei care lucreaza usor cu mine sunt cei care gandesc ca mine"

- realitatea.net: Stefan, este greu de lucrat cu tine?
- Sunt un perfectionist, iar cei care lucreaza usor cu mine sunt cei care gandesc ca mine. Cand inregistrezi piesele altora, esti doar un interpret. Dar cand canti ceva care iti reprezinta trairile, ceva al tau, iti doresti sa iasa perfect. Nu exista perfect, dar vrei sa se apropie de perfectiune. Vreau sa fiu multumit si sa pot spune "am facut tot ce tine de mine", pentru ca nu pot sa fac ce tine de altul. Am invatat acest lucru.

- realitatea.net: Succesul profesional are un pret?
- Da. Pentru ca profesia mea te face sa te implici. Si asta sigur ca iti afecteaza viata particulara, dar si pe cei din jurul tau, la care tii, pentru ca nu le mai apartii doar lor.

Este un părinte sever sau nu?

- realitatea.net: Cum iti cresti copiii? Le dai sfaturi sau ii lasi liberi, sa se loveasca ei de greutati?
- Eu am fost crescut de maica-mea, iar ea mi-a acordat incredere. La fel fac si eu cu cei doi copii ai mei. Mama mi-a dat senzatia de libertate, neobligandu-ma sa fac lucruri care nu-mi placeau. E ca mersul pe bicicleta. La inceput, copiii au la bicicleta inca doua rotite ajutatoare, anume parintii. Copilul pedaleaza si merge in directia aleasa de el. Tu, ca parinte, daca vezi ca se indreapta spre bordura trotuarului, il redresezi. Asta cred ca trebuie sa fac eu ca parinte, dar directia si-o alege el.

- realitatea.net: Esti un parinte sever?
- Nu cred ca sever e cel mai bun cuvant, dar imi impun anumite puncte de vedere si un anumit mod de a creste copiii. Ii invat pe copiii mei sa respecte munca celorlalti, pentru ca asa se vor respecta pe ei insisi. Ii invat valoarea banului, pentru ca banii nu cresc in copac. Nimic nu ti se cuvine, trebuie sa castigi acel lucru. Nici respectul nu se poate cumpara cu bani, ci prin ceea ce faci si prin felul cum te raportezi la ceilalti. Sau fata de cum te raportezi la meseria ta.

- realitatea.net: Din ce observi, cu ce probleme se confrunta un adolescent astazi, comparativ cu perioada ta?
- Generatiile se schimba, dar problemele adolescentilor sunt aceleasi. Prima iubire, la 14-15 ani, problemele sexuale. Sigur ca pericolele sunt mult mai mari acum. Drogurile, plus acest internet extrem de periculos daca nu stii sa il folosesti.

Ce apreciaza la o femeie

- realitatea.net: Ce apreciezi la un om?
- Sa fie el insusi. Sa aiba coloana vertebrala sa se arate asa cum este, cu bune si cu rele. Este decizia ta daca il accepti sau nu. Nu sa il schimbi. Noi, in general, vrem sa-i schimbam pe ceilalti, in functie de noi, de dorintele noastre. Este decizia ta daca il alegi asa cum este. Tragi o linie, plus, minus si vezi ce iti rezulta.

- realitatea.net: OK, ce detesti la un om?
- Fatarnicia si minciuna.

- realitatea.net: Stefan, nu puteam sa evit urmatoarea intrebare. Ce iti place la o femeie, din punct de vedere comportamental? Cum trebuie sa fie ca sa te atraga?
- (zambeste, apoi redevine serios) La inceput, ca oricarui pusti, iti plac formele fizice. Asta este clar. Apoi, incepi sa faci selectii si sa vezi. Degeaba este frumoasa de pica, daca nu iti transmite nimic. Trebuie sa existe o chimie. La fel cum este intr-o trupa, sau intr-o casnicie, sau intr-o relatie de prietenie. Trebuie sa gasesti subiecte comune, ca sa ai ce discuta.

- realitatea.net: Iti plac persoanele cu personalitate sau cele mai tacute, la locul lor?
- Mie imi plac oamenii cu personalitate, pentru ca am ce invata de la ei.

FOC DE INTREBARI

- realitatea.net: Urmeaza cateva intrebari directe si concise. Care este cel mai mare defect al tau?
- Lipsa de rabdare.

- realitatea.net: Cand ai fost ultima oara cu metroul?
- In Romania, nu am mai fost din anii \"80.

- realitatea.net: La hipermarket mergi sa faci singur cumparaturi?
- Rar, dar ma mai duc din cand in cand.

- realitatea.net: Gatesti?
- Nu prea, dar fac o omleta exceptionala (râde).

- realitatea.net: Te-ai gandit vreodata ca nu vei mai avea succes la un moment dat?
- Evident.

- realitatea.net: Si ce ai face in acel moment?
- Imi vad de treba mea in continuare. Eu nu am facut meseria asta ca sa am succes. Si nu sunt ipocrit sa spun ca nu as fi vrut sa se intample asa. Imi place ceea ce fac, iar daca am succes, ma bucur cu atat mai mult.

- realitatea.net: Ai prieteni multi?
- Inca ma bucur de prietenii. Putine, rare, dar iata ca am prieteni de peste 30 de ani, ceea ce spune mult.

- realitatea.net: Te consideri un cantaret scump?
- Consider ca pentru spectacolele pe care le oferim, pentru ca nu este vorba aici doar despre un cantaret, ci despre o echipa intreaga, acela este pretul corect.

- realitatea.net: A fost viata ta ca o carte?
- Poate.

- realitatea.net: Ai scrie una?
- Nu. Nu ma intereseaza acum sa scriu o carte despre mine. Cred ca mai am multe de facut si de spus, decat sa ma apuc acum sa scriu carti si memorii.

 

 

CV Ştefan Bănică jr

Data nasterii: 18 octombrie 1967

Oras natal: Bucuresti

Educatie

Liceul “I. L. Caragiale”, Bucuresti - Perioada: 1981 – 1985

Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucuresti, clasa prof. Ion Cojar (1985-1989) - Perioada: 1985-1989

Activitate profesionala

TEATRU
1990-2002 - Teatrul “Lucia Sturdza Bulandra”
2002 - prezent – Teatrul de Comedie

FILME
Stefan Banica jr. a jucat in 13 filme de cinema si televiziune, “Liceenii” fiind unul dintre cele mai populare filme din istoria cinematografiei romanesti.
Primele sale 4 filme (pentru lista completă, click aici):
"Eroii nu au vârstă“ – serial TV, regia M. Constantinescu, 1984 (rolul: Guriţă)
„Liceenii“ – regia Nicolae Corjos, 1986 (rolul: Mihai)
„Extemporal la dirigenţie“ – regia Nicolae Corjos, 1987 (rolul: Mihai)
„O călătorie de neuitat“ – serial TV, regia Geo Saizescu, 1988 (rolul: Ion)
„Liceenii rock`n roll“ – regia Nicolae Corjos, 1990 (rolul: Mihai)

TELEVIZIUNE
Intre anii 2006–2013, a fost gazda emisiunii “Dansez pentru tine”, Pro TV.
Aparitii in show-uri de divertisment in prime-time pe cele mai importante posturi de televiziune din Romania (TVR 1, TVR 2, ANTENA 1, TELE 7abc, PRO TV, PRIMA TV)
10 Show-uri – “Popeasca & Bănică” (TVR, ANTENA 1, PRO TV)
Moderatorul emisiunii-concurs “21” (TVR)
Compozitor al piesei “Dansez pentru tine” – melodia emisiunii tv cu acelasi nume (PRO TV)
Jurat & mentor X Factor Romania, Antena 1 (2014, 2015, 2016, 2017)

MUZICĂ
Compozitor, textier, orchestrator.
15 discuri de autor (pentru detalii, click aici)

CONCERTE
mii de concerte în întreaga ţară
peste 315.000 de spectatori doar la concertele sale de Crăciun
din 2002 până în prezent a sustinut 63 de concerte de Crăciun “sold out” la Sala Palatului, cea mai importantă sală de spectacole din ţară
în 2008 - record pentru România: 7 concerte consecutive de Crăciun “sold out” la Sala Palatului
In concerte, Stefan Banica apare alaturi de Rock’n’roll Band si grupul The 50’s, care a fost infiintat la initiativa lui Stefan Banica in 1994.

PREMII
Ştefan Bănică jr. este unul dintre cei mai premiaţi artişti români din toate timpurile. A obţinut zeci de distincţii, acordate de instituţii de prestigiu, începând cu anul 1987. Primele 6 sunt mai jos, pentru lista completă, click aici!
1987 – Premiul ACIN pentru interpretare (pentru rolul "Mihai" din filmul Liceenii)
1995 – Cea mai buna emisiune de divertisment - Ceaiul de la ora 5 (TVR)
1998 – Cel mai bun cuplu satiric TV - Popeasca & Bănică, Moftul român
1999 – Premiul “Mari cupluri ale micului ecran” - Popeasca & Bănică
1999 – Cel mai bun interpret rock, District-Dialog
2000 – Premiul “Slagarul anului” - Festivalul Mamaia

Citeşte activitatea profesională completă a lui Ştefan Bănică jr pe site-ul artistului!

Datele şi oraşele unde va concerta în următoarea perioadă
23 octombrie – PITESTI (Casa de Cultură a Sindicatelor)
24 octombrie – CRAIOVA (Sala Polivalentă)
25 octombrie – TIMISOARA (Sala Sporturilor „Constantin Jude”)
26 octombrie – ORADEA (Casa de Cultură a Sindicatelor)
30 octombrie – RAMNICU VALCEA (Sala Sporturilor „Traian”)
31 octombrie – BRASOV (Sala Sporturilor „D.P.Colibași”)
1 noiembrie – ALEXANDRIA (Sala Polivalenta)
2 noiembrie – CONSTANTA (Sala Sporturilor)
3 noiembrie – GALATI (Sala Sporturilor „Dunărea”)
6 noiembrie – BACAU (Teatrul de Vară „Radu Beligan”)
7 noiembrie – BUZAU (Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”)

Toate spectacolele vor incepe la ora 19:30

---------------------------------------------------

AUDIO 1 | Stefan Banica jr, in dialog cu Cristian Otopeanu

---------------------------------------------------------------------

AUDIO 2 | Stefan Banica jr, in dialog cu Cristian Otopeanu

 

 

.