MENIU

Stațiunile din Romania unde trebuie să mergi la tratament balnear, în funcție de afecțiune

Romania are foarte multe stațiuni unde poți să mergi la tratament balnear

În domeniul turismului balnear, există o gamă diversă de servicii care cuprind turismul medical, turismul de wellness și spa, și multe altele. Stilul de viață urban pe care îl avem, deseori sedentar, ne determină să căutăm soluții pentru a ne recăpăta vitalitatea și bunăstarea. România este o destinație ideală, deoarece dispune de un potențial vast, datorită apelor minerale și termominerale terapeutice, nămolurilor, turbelor și gazelor mofetice.

În țara noastră, există numeroase stațiuni balneare și centre de sănătate tradiționale, care oferă condițiile ideale pentru menținerea și îmbunătățirea stării de bine. Astfel, în funcție de necesitățile individuale și de sfatul medicului, puteți alege stațiunea balneară care vă poate oferi tratamentul potrivit pentru afecțiunile de care suferiți.

Este important să luați în considerare recomandările profesioniștilor din domeniul sănătății și să vă asigurați că stațiunea selectată oferă serviciile și facilitățile adecvate pentru îmbunătățirea bunăstării dumneavoastră. 

Reumatism

Staţiunile balneare cu ape sărate şi nămoluri sapropelice (Techirghiol, Sovata) au proprietăţi antiinflamatorii, fiind recomandate persoanelor care suferă de afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloze, poliartroze), afecţiuni reumatismale inflamatorii, afecţiuni posttraumatice (stări după entorse, luxaţii şi fracturi), scrie Doctorul Zilei. Sunt, de asemenea recomandate pentru afecţiuni ginecologice şi dermatologice. În plus, la Herculane beneficiezi de tratamente pentru afecţiuni reumatismale.

Câte ouă ai voie să mănânci pe zi și ce riști dacă depășești acest număr

Afecţiuni cardiovasculare

Staţiunile balneare cu ape iodurate (Govora) sunt recomandate celor care au probleme cu circulaţia periferică şi tensiunea arterială crescute. Sunt utile în special pacienţilor cu boli cardiovasculare. Sunt eficient în tratarea afecţiunilor bronho-pulmonare (astm bronşic, bronşite acute şi cronice), relaxare, corectarea posturii şi aliniamentului corpului, în creşterea mobilităţii articulare şi reeducarea respiratorie.

Afecţiuni respiratorii

Staţiunile cu ape sulfuroase (Călimăneşti, Căciulata, Olăneşti, Herculane) au efecte benefice asupra aparatului respirator şi sunt indicate pacienţilor cu sinuzită cronică, astm, bronşită cronică, tuberculoză.

Boli digestive

Unde trebuie să mergi la tratament balnear dacă ai boli digestive? Staţiunile cu ape carbogazoase (Borsec, Tuşnad) oferă remedii pentru tratarea bolilor cardiovasculare, bolilor de nutriţie şi digestive (cum sunt constipaţia cronică sau gastrita cronică hipoacidă); a bolilor endocrine şi a tulburărilor renale. Ele sunt indicate în cazul celor care vor să slăbească sau al celor care vor sa scape de oboseala cronică şi stres (nevroză astenică).

Cură cu efecte de durată

„Mulţi pacienţi îşi reduc consumul de medicamente, de antialgice, sau chiar nu mai consumă deloc după ce au urmat programul de tratament balnear. Este nevoie de cel puţin două săptămâni de tratament pentru a simţi efectele pe termen lung, în care sunt incluse tratamentul balnear. Este modul ideal pentru a te îndepărta de viaţa de zi cu zi şi de posibilele surse de stres”, spune dr. Suzana Pretorian,medic specialist balneolog la Sovata.

Colesterol “bun” și colesterol “rău”: care sunt valorile normale?

Mofetele

Una dintre bogăţiile naturale cu care ţara noastră se poate mândri este mofeta. Termenul provine din latinescu „mephitis” care înseamnă „emanaţie puturoasă”. Mofetele sunt emanaţii de gaze naturale dintr-o sursă vulcanică cu un conţinut de 95 – 98 % bioxid de carbon. În ţara noastră, mofete naturale se găsesc la Covasna, Băile Tuşnad, Borsec, Buziaş, Balvanyos, Malnaş Băi, Harghita Băi, Sângeorz Băi, Slănic Moldova, Vatra Dornei.

Indicaţii:

– Afecţiuni cardiovasculare, infarct miocardic vechi;
– Cardiopatia ischemică, stări post flebite profunde la minimum 6 luni după faza acută;
– Boli dermatologice: psoriazis, eczeme cronice;
– Bolile sistemului nervos: afecţiuni ale sistemului nervos periferic (poliradiculonevrite, neuropatia diabetică) afecţiuni ale sistemului nervos central (sechele după AVC, nevroza astenică);
– Afecţiuni ginecologice şi endocrine, tulburări ale funcţiei sexuale;
– Aparatului locomotor: spondilopatii, artroze şi poliartroze;
– Afecţiuni asociate: afecţiuni metabolice şi de nutriţie (diabet zaharat şi complicaţiile sale, ulcer cronic de gambă, hiperuricemie, obezitate, dislipidemie, limfedem), cardiopatie ischemica instabilă, tulburări de ritm, insuficienţă cardiacă decompensata, hipertensiune arterială, insuficienţă renală, afecţiuni respiratorii, afecţiuni acute, tumori maligne (cancer de orice tip).

Atenţie, mofetele au şi unele contraindicaţii:

– Tulburări de ritm cardiac, fibrilaţie;
– Epilepsie;
– Intervenţii chirurgicale recente;
– Anemie;
– Hemoragii de orice cauză;
– Psihopatii, psihoze;
– Afecţiuni în stadiu acut, boli infecţioase, boli venerice;
– Tumori maligne (cancer de orice tip);
– Decompensare cardiacă avansată”, a spus medicul, potrivit sursei.

Se apropie perioada în care încep alergiile la ambrozie. Cum să te înarmezi ca să faci față problemelor