MENIU

Statistici alarmante! Raport Consiliul Europei: România, ţară de origine a traficului de persoane

Statistici alarmante! Raport Consiliul Europeni: România, ţară de origine a traficului de persoane

Un raport al Consiliului Europei, obţinut de Realitatea TV, arată că România este o țară de origine a victimelor traficului de persoane. De asemenea, în document se prezintă o serie de statistici alarmante: numărul total al victimelor acestui tip de trafic identificate în perioada 2011-2015 este de 4622.

În principal, România este o țară de origine a victimelor traficului de persoane, se arată în document. Numărul total al victimelor acestui tip de trafic identificate în perioada 2011-2015 este de 4622 (1048 în 2011, 1041 în 2012, 896 în 2013, 757 în 2014 și 880 în 2015).

Majoritatea victimelor identificate o reprezintă femeile (66%). Numărul copiilor victime ale traficului a fost de 319 în 2011, 370 în 2012, 300 în 2013, 290 în 2014 și 316 în 2015.

Pe parcursul perioadei de referință, principala formă de exploatare a victimelor identificate a fost exploatarea sexuală (54% dintre victime), apoi exploatarea prin muncă (34%) și cerșetoria forțată (6%).

În afară de asta, autoritățile au identificat 23 de victime ale traficului vizând folosirea victimelor în cadrul unor activități infracționale. În alte cazuri, era vorba despre de alte tipuri de exploatare (sau de tentative de exploatare) neprecizate.

Majoritatea victimelor erau de naționalitate română, iar țările de destinație erau Italia, Spania, Germania, Franța, Grecia, Polonia și Marea Britanie.

Amploarea traficului intern, adică în interiorul României, era în creștere: între 2011 și 2014, aproximativ 35% dintre victimele identificate au fost supuse acestui trafic intern.

În ce privește copiii, proporția victimelor din traficul intern era cu mult mai ridicată (78%). În decursul perioadei 2011-2014, 15 cetățeni străini au fost identificați ca victime ale traficului (7 cetățeni din Republica Moldova, 5 din Bangladesh, 1 din Grecia, 1 din Serbia și 1 din Polonia).

Cu toate acestea, procedurile de identificare a victimelor cetățeni străini nu pare să fie bine dezvoltate în România. Cu toate că mass media a semnalat cazuri de cetățeni străini supuși exploatării în România, mai ales cazuri de persoane angajate pentru munci domestice , absența unui control eficient de către autoritățile publice a condițiilor în care lucrează persoanele în cauză, duce la foarte puține cazuri deja identificate.

Toate aceste date se regăsesc în raportul Consiliului Europeo, document care este realizat de Grupul de experți pentru lupta împotriva traficului de persoane (GRETA) instituit în virtutea art. 36 al Convenției Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de persoane, intrată în vigoare la 1 februarie.

GRETA reunește 15 experți cu un mandat de 4 ani, printre care și românul Mihai Șerban.

O primă evaluare privind modul în care țara noastră aplică textul Convenției s-a făcut în perioada 2010-2012, iar textul de acum reunește concluziile celui de-al doilea ciclu de evaluare, pe de o parte pe baza răspunsurilor redactate de autoritățile competente române la un chestionar ce le-a fost adresat (scrisoare din 15 aprilie 2015) și, pe de altă parte, în urma unei vizite efectuate în țara noastră de o delegație alcătuită din Nicolas Le Coz, președintele GRETA, dna Vessela Banova, membră GRETA, David Dolidze și Mats Lindberg, administratori în cadrul secretariatului Convenției.

"În acești ultimi ani, România a făcut progrese datorită adoptării unor politici de luptă împotriva traficului de persoane. Dar trebuie făcut mai mult, mai ales pentru prevenirea acestei crime, la sursele sale,și de a se asigura că victimele beneficiază de asistența și protecția prevăzute de Convenție", a spus Thorbjørn Jagland, Secretarul Genaral al Consiliului Europei

Pe de altă, așa cum notează experții organizației de la Strasbourg, conform legilor existente, cei identificați în țară sau repatriați din străinătate și considerați victime ale acestui tip de trafic, refuză să se declare ca atare și, în consecință, sunt lăsați să plece. Și, noi știm bine asta, cu intenția fermă de a se întoarce în serviciilor rețelelor care reprezintă pentru mulți dintre ei, o formulă de supraviețuire.

În acest sens, GRETA cere autorităților române să informeze toate victimele traficului cu persoane asupra ”dreptului lor de a fi indemnizate și asupra modalităților de evaluare, și să vegheze ca victimele să aibă acces efectiv la asistența juridică în materie”, în speranța că asta le va da curaj să se ridice împotriva organizațiilor de rețele, cele mai adesea parte a unor filiere internaționale și cunoscute a fi violente și nemiloase.