MENIU

Statele Unite, în pragul războiului civil - Mii de oameni au fost arestați la proteste

Statele Unite sunt în prag de război civil. Violențe au avut loc, pentru a treia noapte, în mai multe orașe. Au fost ciocniri, la Los Angeles, între forțele de ordine și manifestanți, unde autoritățile au declarat, de altfel, stare de asediu. (imagini în direct, jaf magazine, comentezi). De asemenea, mai multe mașini ale poliției au fost vandalizate și incendiate, iar poliția a folosit bastoanele și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor. 

Și la New York, manifestanții au început să dea foc la mașini și pubele, iar forțele de ordine au trecut la arestări. Bătăi au avut loc și la Washington, la Casa Albă, iar trei vehicule ale Secret Service au fost vandalizate. Protestatarii le-au spart geamurile și le-au vopsit cu graffiti. În acest timp, președintele Donald Trump a ținut un discurs dur la adresa manifestanților violenți, în care a precizat că este de partea americanilor care caută dreptatea, după uciderea lui George Floyd, dar nu-i va tolera pe cei care se folosesc de această tragedie pentru a jefui, a ataca și a amenința. Șeful Casei Albe a spus că memoria americanului de culoare este, citez, „dezonorată de rebeli, tâlhari și anarhiști”. „Nu voi permite unor gloate furioase să facă legea”, a mai spus Trump. Proteste violente au fost aseară și la Miami, Chicago sau Philadelphia. În Pittsburgh, mai mulți ofițeri de poliție și jurnaliști locali au fost răniți. Confruntările continuă și în Minneapolis, unde a început totul. Acolo, guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a declarat că va mobiliza în totalitate Garda Naţională din cauza revoltelor, o decizie fără precedent în istoria de 164 de ani a acestei forţe. 

Situația tensionată de la Minneapolis

Poliţişti în ţinută specială au acţionat sâmbătă seară împotriva manifestanţilor care încălcau interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii la Minneapolis, trăgând cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a-i îndepărta de un comisariat, a constata un fotoreporter al agenţiei France Presse.

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, dornic să împiedice o nouă noapte de revolte, i-a prevenit pe manifestanţi că se vor găsi într-o "situaţie foarte periculoasă" dacă încalcă din nou starea de asediu.

Până în prezent, forţele de ordine, secundate de soldaţi din Garda Naţională, au stat în retragere, mai întâi pentru a nu deteriora mai mult atmosfera şi apoi fiindcă erau în număr insuficient, au recunoscut autorităţile

Los Angeles, Philadelphia și Atlanta

Los Angeles, Philadelphia şi Atlanta fac parte din oraşele americane care au anunţat sâmbătă interdicţia de a circula pe timpul nopţii, cu scopul de a stăvili manifestaţiile violente care au izbucnit pe întreg teritoriul Statelor Unite, scrie AFP.

Interdicţii similare au fost introduse în Kentucky, în special la Louisville, în contextul în care Statele Unite continuă să fie zguduite de manifestaţii violente şi revolte după moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani decedat luni la Minneapolis (nord) în cursul unei interpelări poliţieneşti şi devenit noul simbol al brutalităţii poliţiei împotriva acestei comunităţi.

Mai multe articole despre: