MENIU

Stare de alertă în Kosovo, după ciocniri violente între contrabandiști și polițiști

Baraj al forțelor de ordine (foto: Poliția din Kosovo)

Violențele au escaladat în nordul provinciei Kosovo, iar zeci de oameni au fost răniți, miercuri după-amiază, în confruntările dintre etnici sârbi şi polițiști kosovari, ca urmare a unor operaţiuni de combatere a contrabandei, 

Polițiștii kosovari au folosit la gaze lacrimogene, potrivit unor surse poliţieneşti şi medicale, într-un nou puseu de tensiune în relaţiile şi aşa acutizate între Belgrad şi fosta sa provincie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Un sârb, grav rănit de glonţ, a fost spitalizat, iar alţi civili sârbi au fost răniţi de pietre aruncate asupra lor, a declarat directorul spitalului din Mitrovica, oraş divizat între sârbi şi albanezi kosovari.

Pe de altă parte, 6 polițiști au fost și ei răniţi în urma acestor ciocniri. 

Incidentul riscă să reaprindă tensiunile etnice, după ce la începutul lunii autorităţile sârbe au început să retragă camioanele şi celelalte vehicule cu care blocau frontiera Serbiei cu Kosovo, ca urmare a unui acord mediat de Uniunea Europeană, cu privire la utilizarea reciprocă a plăcuţelor de înmatriculare auto, subiect care a generat un val de tensiuni în ultimele săptămâni.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune.

Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene.

Statele membre UE care nu au recunoscut Kosovo sunt România, ​​Spania, Slovacia, Cipru și Grecia.

Mai multe articole despre:
kosovo razboi confruntari conflict sarbi albanezi