MENIU

SRI și-a lansat o monografie, la 25 de ani de la înființare

Serviciul Român de Informaţii şi-a lansat, sâmbătă, cartea "Monografia - 25 de ani". La evenimentul organizat la Târgul de Carte de la Romexpo au participat directorul SRI, Eduard Hellvig, dar şi foşti şefi ai instituţiei. 

Monografia celor 25 de ani de SRI a fost lansată în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2015.

"Atunci cand vorbim de o instituție ca SRI nu vorbim despre o persoană anume, vorbim de o instituție formata din multi oameni, care nu se vad, isi desfasoară activitatea peste tot in tara si care prin fiecare contribuți marunta ajuta la o liniste socială pe care ne-o dorim toti. Știu ca ma dispera cuvintul liniste, la incep anilor 90, ni se explica, eram student. Ar fi bine sa fie liniste, sa nu fie tensiuni sociale. Eram student, voiam schimb voiam multe sa se intample cat mai rapid. Mi-am dat seama ca linistea are pretul ei si linistea pe care azi o avem in România e pretul pe care il plateste fiecare angajat din SRI zi de zi prin ceea ce face", a spus EDUARD HELLVIG, directorul SRI

Deşi volumul ar trebui să dezvăluie tot ceea ce reprezintă Serviciul Român de Informaţii, autorii au primit şi critici din partea fostului şef al instituţiei.

"Trebuie sa fim chiar si mai deschisi, ca avem ce spune si stiu foarte bine ca exista o cenzura din interior si e normal sa fie asa dar sunt si alte lucruri care se puteau adauga si asta se stie. Poate la adaptarea acestei monografii securitatea interna din cadrul SRI va fi mai ingaduitoare pentru că într-adevăr, se pot spune lucurri mai multe", a spus fostul șef al SRI, George Maior.

Primul director SRI, Virgil Măgureanu, a dezvăluit cum s-au pus bazele instituţiei.

"Cand s-au trasat fundamentele legislatiei care azi carmuieste SRI, atunci au fost alaturi de noi principalii consilieri de la principalele instituții de informații internationale, intre care CIA fara indoiala ocupa unul din primele locuri", a spus Măgureanu.

Volumul ,,Monografia - 25 de ani" a fost elaborat cu ocazia aniversării unui sfert de secol de existenţă a Serviciului Român de Informaţii.