MENIU

SRI avertiza în 2015 asupra pericolului pe care-l reprezintă Aleksandr Dughin și "Ministerele de forță"

Serviciul Român de Informații urmărea de mult timp activitatea controversatului politolog și filosof extremist rus Aleksandr Dughin, precum și posibilele riscuri de securitate pe care le implică distribuirea teoriilor sale. În primăvara anului 2015, revista Inteligence a publicat o amplă analiză, preluată din mediul academic polonez, sub titlul "Alexander Dughin și "Ministerele de forță” ale Federației Ruse.

Ampla analiză publicată în revista SRI este traducerea unui studiu polonez semnat de Michał Wojnowski, cercetător specializat în spațiul postsovietic și tehnici de manipulare. Acesta remarcă faptul că ideile lui Dughin, "în ciuda faptului că (...) ridică obiecţii etice - în special în afara graniţelor Rusiei", sunt extrem de periculoase pentru că "nu li se poate nega remarcabila coerenţă".

"Principala reuşită a lui Alexander Dughin în ceea ce priveşte geopolitica a fost aceea de a reuni ideologia eurasiatică cu paradigma geopolitică, ceea ce a inspirat opinia publică rusă, îndeosebi membrii elitei conducătoare a Federaţiei Ruse."

UCRAINA, ȚINTA EXPANSIONISMULUI EURASIATIC PREDICAT DE DUGHIN

Articolul publicat în revista SRI, în 2015, sublinia faptul că Ucraina este principala țintă a Moscovei. "Fără îndoială, următoarea etapă a proiectului o reprezintă politica Federaţiei Ruse privind Ucraina, evidenţiată de Dughin în cea mai cunoscută carte a sa: Bazele Geopoliticii - Viitorul geopolitic al Rusiei, publicată în 1997."

Pe de altă parte, autorul polonez aduce în atenție și speculațiile privind evoluția mișcării Eurasia și a faptului că instituțiile de forță au găsit în ideile lui Dughin cea mai eficientă teoretizare pentru ambițiile expansioniste preexistente ale Moscovei și ale lui Vladimir Putin. 

"Potrivit unor opinii, mișcarea EURASIA a fost chiar inspirată de serviciile speciale militare și civile și finanțată de Statul Major și GRU. Potrivit unor surse neoficiale, ideea acestei mișcări a fost a lui Gleb Pavlovskij (și nu a lui Alexander Dughin), principalul
ideolog și specialist pentru relații cu publicul al Kremlinului."

Autorul polonez invocă și teoriile potrivit cărora "esenţa eurasianismului a fost descoperită de către serviciile speciale în ultimii ani ai URSS" şi apoi a fost servită drept alternativă mai flexibilă şi mai atractivă faţă de comunism, prin faptul că pune accent pe factori culturali, rasiali şi religioşi. 

MANAGEMENTUL REFLEXIV - COCKTAIL PERICULOS DE IDEOLOGII REVANȘARDE, TEHNICI SOVIETICE DE DEZINFORMARE ȘI REȚELE SOCIALE

Studiul publicat în revista SRI atinge și subiectul influenței externe a noii propagande, mai ales în fostele state-satelit din perioada comunistă.

"Este posibil ca acesta să fie unul dintre elemente aşa-numitului „management reflexiv” - o metodă consacrată în URSS, reprezentând o sinteză între apetenţa culturii estice de securitate pentru stratagemă şi dezinformare, pe de o parte şi, pe de alta, tehnologiile IT moderne şi descoperirile din domeniul ştiinţelor cognitive.

Numeroasele concepții privind „managementul reflexiv” conțin toate o temă centrală, cea de a transmite inamicului informații fabricate, dar probabile, împreună cu un mod codificat de comportament, fâcând astfel ca inamicul să reacționeze în beneficiului celeilalte părți", mai arată autorul.

CITEȘTE AICI STUDIUL "Alexander Dughin și "Ministerele de forță” ale Federației Ruse