MENIU

Sporuri pentru bugetari, garantate de ministrul Budăi! 27 de miliarde de lei anual pentru anumiți angajați de la stat

Marius Budăi - Ministrul Muncii

Ministrul muncii vorbește despre tăierea sporurilor din sectorul bugetar, dar nu spune că, în realitate, cei mai mulți angajați la stat vor rămâne cu sporurile intacte. Potrivit criteriului pe baza cărora s-ar face aceste reduceri, angajații care lucrează cu adevărat în condiții vătămătoare vor pierde din venituri.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a propus impozitarea progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui, adică 25 de mii de lei. Potrivit datelor profit.ro, în total, la stat și privat, sunt 42.300 de contracte de muncă cu salariul lunar mai mare de acest prag, din care numai 2.300 la stat. România are nevoie de măsuri pentru a acoperi un deficit de 20 de miliarde de lei și pentru a se încadra în ținta de deficit de 4,4%, doar că acesta nu poate fi acoperit prin tăieri suportate de 2.300 de bugetari. Soluția găsită? Tăierea sporurilor pentru condiții vătămătoare!

„Scrie în PNRR că trebuie să venim la o masă de sporuri de 20% pe individ. Vom vedea. Lucrăm la construcţia legii salarizării, dar în niciun caz în sensul tăierii salariilor, sub nicio formă”, a declarat recent Ministrul Muncii, Marius Budăi.

Prin această limitare a sporurilor la 20% din venit, ministrul nu aduce, însă, aproape niciun ban la buget, întrucât cei mai mulți bugetari primesc sporuri într-un procent mai mic. Cel mai consistent spor, pe care îl iau aproape toți bugetarii, este de 15% și se acordă pentru condiții vătămătoare de muncă. Banii ajung, însă, în buzunarele multor bugetari care nu lucrează cu adevărat în condiții grele. Mulți dintre ei sunt angajați în primării, consilii județene sau instituții arondate precum companii de salubritate sau ansambluri folclorice. Tot aici intră și angajații din Senat, Guvern, Camera Deputațiilor, ministere, administrații și regii naționale.

Pe vremea când conducea Guvernul, Florin Cîțu spunea, referitor la sporurile pentru condiții vătămătoare că sunt date doar pentru că apari la serviciu.

„În acești 4 ani de zile veniturile în sectorul public s-au dublat. Nu inventez nimic, cifrele sunt reale - de la 53 la 110 miliarde lei. Gândiți-vă că în 2016 se cheltuiau 53 miliarde lei cu personalul bugetar, astăzi se cheltuiesc 110 miliarde lei. Dintre aceste 110 miliarde lei, aproape 27 sunt sporuri. Din păcate, aceste sporuri sunt date doar pentru că apari la locul de muncă", a spus Florin Câțu.

Dar nici Florin Cîțu nu a făcut nimic pentru a umbla la sporurile de 27 de miliarde de lei date fără justificare. Acestea se oferă mai ales oamenilor din birouri care ar munci în praf, în fața calculatorului, în spații închise. Se primesc și „sporuri de antenă” incluse tot în categoria sporurilor pentru condiții grele.

Există, însă, o serie de angajați care primesc sporuri ce depășesc 20% din salariu. Printre aceștia, angajații de la Aviația Civilă sau minerii. 

Mai multe articole despre:
sporuri budai bugetari