MENIU

Split TVA, un eşec răsunător

<p>PSD merge &icirc;nainte cu TVA split?</p>

Split TVA este unul ditre proiectele care vor sfârși într-un sertar. După ce a bulversat mediul de afaceri, Executivul a înțeles că va distruge mii de firme mici. Dovada cea mai bună este numărul celor care au optat de la 1 octombrie până acum pentru această variantă: doar 334.

Promisiunile făcute de stat i-au ademenit pe unii antreprenori, chiar dacă este vorba despre foarte puțini. Avocatul Adrian Cuculis a optat pentru sistemul de plată defalcată a TVA și s-a lovit încă de la început de probleme.

"Eu în momentul în care am aplicat pentru Split TVA am fost obligat să-mi deschid contul la o altă bancă pentru că banca cu care lucram nu avea sistemul acesta de Split TVA. Ssistemul nu ajută deloc. Mai mult, pentru o firmă mai mică, înseamnă și blocarea unor sume importante în contul de TVA. Iar pentru orice întârziere, statul nu te iartă", spune Adrian Cuculis – asociat la o firmă care a aplicat la split TVA.

Problema este că, odată ce firma a optat, nu mai poate renunța timp de un an fiscal. Iar măsura propusă de Guvern poate avea efecte adverse.

"Cred că va trece la discutate și uitate. Cu siguranță nu se va aplica un astfel de sistem pentru că nu este aplicabil în practică. Vedeți apetența firmelor, o lipsă de pregătire acută în ceea ce înseamnă implementarea acestei metode", spune Florin Jianu – președintele Consiliul Național IMM-uri.

 
Mai multe articole despre:
economie fiscalitate măsuri fiscale split tva