MENIU

Spionaj intensificat: Tot mai multe antene pe acoperișul ambasadelor Rusiei din Europa, inclusiv în România

Vladimir Putin

Publicația belgiană De Tijd, în colaborare cu alte mass-media europene, a realizat o investigație și o cartografiere detaliată a echipamentelor de comunicații și spionaj rusești din Europa. Denumirea anchetei: „Espiomati”, între spioni și diplomați.

Dacă ar fi nevoie să se întocmească un clasament a celor mai bine înzestrate legații rusești, reprezenta de la Bruxelles, o adevărată fortăreață cufundată în verdeață luxuriantă din Uccle, ar fi în vârf: 17 antene parabolice stau pe acoperișurile a două clădiri care formează parte a domeniului ambasadei ruse de pe bulevardul De Fré. Și aceasta este doar partea vizibilă a echipamentului.

Misiunile diplomatice ale Rusiei în Europa sunt echipate cu cel puțin 182 de antene parabolice și de alte tipuri, cele mai multe dintre ele fiind la Bruxelles, 17 la număr pe o suprafață de 46.000 de metri pătrați, relatează „Le Monde” și „De Tijd”.

Analizând imagini surprinse din satelit, fotografii și înregistrări cu drone, autorii anchetei jurnalistice au descoperit că Rusia și-a mărit numărul antenelor atât în Belgia, cât și în alte 38 de state europene. Rusia ar avea opt antene instalate la Berlin, patru la Haga, trei la Paris și câte zece la Sofia, Praga, Belgrad, Madrid, Lisabona și Nicosia, potrivit Ziare.com.

Mai multe articole despre:
spionaj putin romania