MENIU

Specialiștii atrag atenția asupra consumului de alcool și droguri la festivalurile din România

Un ONG care activează în domeniul tratării dependențelor atrage atenția asupra riscurilor consumului de droguri la festivalurile din țară.  

”Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor – ALIAT trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate consumului abuziv de substanțe (alcool și droguri) în spațiile recreaționale și la nevoia de a exista măsuri de reducere a acestor riscuri (harm reduction), mai ales în rândul populației tinere. În contextul festivalurilor de muzică din această vară (astazi tocmai a luat startul festivalul Neversea de la malul marii), specialiștii ALIAT oferă și câteva sfaturi în acest sens”, precizează comunicatul.

”Potrivit datelor furnizate de Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța, cu ocazia minivacanței de 1 Mai, în intervalul 27.04.2018 -02.05.2018, perioadă în care la malul mării au avut loc o serie de festivaluri de muzică, la Unitatea Primiri Urgențe au fost înregistrați peste 2.200 de pacienți - 645 cu vârste mai mici de 17 ani, restul adulți. Dintre aceștia, medicii din cadrul UPU-SMURD au considerat necesară testarea toxicologică a 51 persoane, iar 44 dintre acestea au fost testate pozitiv la diferite substanțe. În același interval, la UPU au fost înregistrați 25 pacienți în stare de ebrietate. Din totalul persoanelor care au răspuns pozitiv la testarea toxicologică, 5 au necesitat internare (pentru monitorizare și tratamentul specific stării de sănătate). 3 dintre ei au ajuns în comă, potrivit medicilor. Cifrele reprezintă doar vârful icebergului”, precizează comunicatul.

”Dorim să atragem atenția organizatorilor de festivaluri și participanților la acestea asupra riscurilor asociate consumului de substanțe (alcool și droguri). Majoritatea tinerilor nu vor avea probleme, dar este important să învățăm din experiența altor țări unde s-au înregistrat cazuri de deces din cauza unor combinații periculoase de substanțe sau a unor substanțe cu efecte extrem de puternice. ALIAT organizează de mai mulți ani intervenții de Harm Reduction (reducere a riscurilor) în spații recreative. De aceea, am dori să le transmitem organizatorilor de festivaluri că un punct de prim ajutor, deși esențial, nu este de ajuns și că ar fi necesare puncte de contact unde participanții să poată primi apă gratuit, sfaturi în confidențialitate și unde există niște profesioniști în sănătate mintală dispuși să asculte. ALIAT pune la dispoziția celor interesați experiența și expertiza acumulate în proiectul nostru de harm reduction în spații recreaționale, Cortul de Chill, desfașurat în ultimii patru ani la Vama Veche”, a declarat Dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru și Director Științific ALIAT.

Mai multe articole despre:
droguri ALIAT eugen hriscu Neversea