MENIU

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost redeschis, după mai mult de trei ore de alertă.

Spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost închis temporar din motive de securitate, după ce e autoritățile de la București au informat autoritățile de la Chișinău că un obiect asemănător cu o dronă, care aparține altui stat, a survolat spațiul aerian al țării vecine. După mai multe de trei ore, autoritățile moldovenești au anunțat deschiderea spațiului aerian și reluarea zborurilor programate.

Compania de stat AirMoldova a anunțat marți, într-o postare pe Facebook, că spațiul aerian al Republicii Moldova este închis, interdicția fiind valabilă până la ora 16:00. Unele canale media din Ucraina transmit că două drone decolate din Belarus au intrat în spaţiul aerian din ţara vecină. Una dintre ele ar fi intrat în spaţiul aerian moldovenesc. Acestea ar avea scopul de a detecta mişcările de trupe şi de a afla unde sunt amplasate sistemele anti-aeriene.

Ulterior, printr-un comunicat, Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a anunțat redeschiderea spațiului aerian: „Urmare a ședinței Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, a fost emis un NOTAM de închidere temporară a spațiului aerian al Republicii Moldova la ora 11:24, 14 februarie, în scopul asigurării siguranței și securității aviației civile. La ora 14:47, spațiul aerian a fost redeschis. Vom reveni pe parcurs cu detalii suplimentare”.

În ceea ce privește impactul acestei modificări asupra traficului aerian, pe pagina Aeroportului Internaţional Chişinău se anunţă că unele curse nu au decolat, iar altele nu au putut ateriza sau nu au mai ajuns la Chişinău, printre acestea aflându-se şi o cursă de la Bucureşti.