MENIU

Spălatul pe mâini: mit sau adevăr. Tu ştii cum, când şi de ce te speli pe mâini?

Spălatul pe mâini: mit sau adevăr. Tu ştii cum, când şi de ce te speli pe mâini? 

Deși am putea crede că spălatul pe mâini este o activitate cu care nu poți da greș, se pare că există câteva reguli nescrise pe care trebuie să le respecți pentru a-ți asigura o bună igienă personală.

Există numeroase evidențe care ne arată că spălatul pe mâini după mersul la toaletă, înainte de a mânca sau după o călătorie cu transportul în comun poate reduce șansele de a contacta o boală. Însă nu este suficient să realizezi această activitate firească și doar 5% din totalul populației se spală pe mâini în mod corect.

Un studiu observațional, realizat pe mai mult de 3.000 de persoane, ne arată că 10% dintre oameni părăsesc toaletele publice fără a se spăla pe mâini, iar 33% dintre cei care o fac nu folosesc săpun, potrivit bbc.com. Acest aspect este relevant pentru că, din păcate, nu putem rezista tentației de a nu ne atinge fețele, lucru care nu face decât să permită împrăștierea germenilor spre gura și căile noastre nazale, de unde au drum liber spre organismul nostru.

Din aces motiv, devine necesar să ne spălăm pe mâini în mod corect, pentru a preveni răspândirea germenilor. Singura problemă este că s-au răspândit numeroase mituri legate de cum trebuie să te speli pe mâini, dar nu toate sunt corecte. În cele ce urmează vă vom expune cele mai comune idei.

Spălatul pe mâini: La ce temperatură trebuie să fie apa

Multe persoane sunt de părere că temperatura apei cu care ne spălăm pe mâini are un impact asupra eficienței acestei activități. Este adevărat că apa caldă poate omorî bacteriile (motiv pentru care trebuie să ne asigurăm că anumite alimente sunt fierbinți atunci când le mâncăm), dar apa ar trebui să fie fiartă pentru ca ea să omoare bacteriile de pe mâini. Spre exemplu, Salmonella poate supraviețui la temperaturi de 55 de grade celsius pentru mai mult de 10 minute. Dacă ți-ai spăla mâinile într-o apă atât de fierbinte ai avea de a face cu arsuri grave înainte să treacă măcar 30 de secunde.

Pentru a afla cu exactitate câți microbi rămân pe mâinile noastre după ce ne spălăm pe mâini cu o apă a cărei temperatură variază de la 4,5 la 50 de grade celsius, cercetătorii s-au folosit de o metodă neobișnuită, dar eficientă numită „tehnica mănușilor”.

La finalul studiului, concluzia cercetătorilor a fost că temperatura apei este irelevantă și că ea nu are un impact semnificativ asupra cantității de bacterii care persistă pe mâinile oamenilor.

Spălatul pe mâini: Este săpunul antibacterian mai eficient ca săpunul obișnuit?

Mult mai multe studii au fost realizate pentru a afla răspunsul la această nedumerire.  În 2007, o recenzie a celor mai bune studii a ajuns la concluzia că cea mai comună substanță care se regăsește în săpunul antibacterian (triclosan) nu reduce numărul de bacterii de pe mâinile oamenilor mai mult decât săpunul obișnuit. În plus, dovezile par să arate că săpunul antibacterian nu este nici măcar eficient în a preveni simptomele unei infecții. Un studiu realizat în 2015 a ajuns la aceleași concluzii.

Între timp, mai multe studii de laborator au arătat că triclosan-ul ar crește riscul rezistenței antibacteriene și că ar afecta nivelul de hormoni la animale. De atunci, acest ingredient a fost interzis.

În final, cea mai bună metodă pentru spălatul pe mâini rămâne apa și săpunul.

 

Sursa