MENIU

Soviani, despre majorarea salariilor cu 10%: Categoric Parlamentul nu a identificat sursele de bani

Fostul purtător de cuvânt al ASF, Radu Soviani, a declarat, miercuri seară, în emisiunea "Jocuri de Putere", în contextul în care Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care salariile tuturor bugetarilor sunt majorate cu 10%, că Parlamentul nu a identificat sursele de bani necesare nici în acest caz, nici în cazul ultimelor majorări anunțate. Soviani a subliniat faptul că deficitul bugetar riscă să crească până la 3% din PIB, în condițiile în care "suntem derapați de mai bine de un an". Soviani consideră că nu vom avea un nou buget la 1 ianuarie 2016, iar acest "haos anticipabil" este de reproșat, în viziunea sa, președintelui Klaus Iohannis.

"Categoric sursele de bani nu sunt identificate de către Parlament și, din punctul meu de vedere, nu sunt identificate și pentru alte categorii de cheltuieli. Cu toate pomenile astea te duci spre 3%. Sigur că vine Dragnea și spune că luăm dintr-o mai bună colectare. Eu nu cred în această variantă pentru că nu poți să faci cum făcea Vosganian că reducerile de taxe se plătesc singure. Dacă depășești cu mai mult de 0,5% din PIB ca deficit înseamnă că pierzi cofinanțarea de la 5 % până la 15%, cât reprezintă contribuția națională pentru absorbția de fonduri europene, câteva miliarde de euro. Dacă nu corectezi acest derapaj pierzi de tot fondurile europene. Suntem derapați de mai bine de un an. E o mistificare a clasei politice. Continui să cred că politicienilor le convine și probabil că toți așteaptă ca Cioloș să își rupă gâtul", a spus Soviani. 

"Am mai văzut filmul ăsta în 2008. Noi am mai trecut prin asta și dovada: nu lui Tăriceanu i-a rupt gâtul, ci României. Ce a însemnat: rating negativ -7% pe 2009, inversare de curs de schimb, inflatie, am mai trecut prin toate astea. Tăierile de salarii i s-au datorat lui Băsescu că nu a făcut nimic cu PSD în 2009", a subliniat Soviani. 

Soviani consideră că "nu vom avea buget la 1 ianuarie 2016. Vom merge pe buget 1/12 din bugetul trecut". 

Pe de altă parte, Soviani a criticat modul în care Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, "care nu va conduce decât la un rezultat predictibil, care convine clasei politice".

"Sunt trist de modul în care a fost desemnat Cioloș. Când voi vedea echipa guvernamentală trecută de către Parlament și un program de guvernare, până atunci aștept. Are o șansă? Greu de spus. A început prost prin indiferența începută de Klaus Iohannis (...) Un haos anticipabil asta e de reproșat domnului Iohannis. Nu putea să mizeze pe buna-credință a unui condamnat penal, nu putea miza pe interesul național al domnului cu girofarul, Gabriel Oprea. Din păcate, această modalitate de desemnare, pornind de la indiferența lui Iohannis care a mimat consultările cu piața nu conduce decât la un rezultat predictibil, care convine clasei politice. Nu mai vrem abuz de încredere publică. Ce vedem: Dragnea, Parlamentul, Gorghiu, Iohannis mimând consultările e abuz de încredere publică. Au limitat în vreun fel acest abuz?", a mai declarat Radu Soviani.