MENIU

Soția celui mai longeviv președinte american în viață, diagnosticată cu demență. Anunțul familiei

Jimmy și Rosalynn Carter/Profimedia

Fosta primă doamnă Rosalynn Carter, în vârstă de 95 de ani, suferă de demenţă. Anunțul a fost făcut, marţi, de familia Carter și vine în timp ce soţul ei, fostul preşedinte Jimmy Carter, primeşte îngrijiri paleative la casa lor din Plains, Georgia.

Centrul Carter a precizat într-un comunicat că Rosalynn Carter, în vârstă de 95 de ani, "continuă să trăiască fericită acasă cu soţul ei, bucurându-se de primăvara din Plains şi de vizitele celor dragi", relatează NBC News preluat de Ziare.com.

"Doamna Carter a fost cel mai mare avocat din ţară al sănătăţii mintale, o bună parte din viaţa sa, a îmbunătăţit accesul la îngrijiri şi a redus stigmatizarea problemelor legate de sănătatea mintală", menţionează comunicatul.

„Unu din 10 americani în vârstă suferă de demenţă, o afecţiune care afectează sănătatea mintală generală. Recunoaştem, aşa cum a făcut-o şi ea cu mai bine de jumătate de secol în urmă, că stigmatizarea este adesea o barieră care îi împiedică pe oameni şi pe familiile lor să caute şi să obţină sprijinul atât de necesar. Sperăm că împărtăşirea veştii de către familia noastră va spori discuţiile importante la mesele din bucătării şi în cabinetele medicale din întreaga ţară", a transmis Centrul Carter.

În vârstă de 98 de ani, Jimmy Carter este cel mai longeviv preşedinte american în viaţă. Familia a anunţat la 18 februarie că fostul preşedinte, care s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv cancer, a ales să primească îngrijiri paliative la domiciliu şi să-şi aştepte sfârşitul alături de cei dragi.

Jimmy şi Rosalynn Carter sunt căsătoriţi de 76 de ani - cea mai lungă perioadă din istoria prezidenţială. Povestea lor de dragoste a început în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a supravieţuit încercărilor vieţii politice. Iar Rosalynn Carter a extins rolul de primă-doamnă.

Mai multe articole despre:
rosalynn carter soti carter dementa jimmy carter