MENIU

Sorina Pintea, interviu pentru realitatea.net: "Moțiunea cade, rămân ministrul Sănătăţii și voi continua proiectele"

Într-un interviu acordat site-ului realitatea.net, chiar în biroul de la Ministerul Sănătății, Sorina Pintea a decis să vorbească și să lămurească, pe deplin, controversele apărute în ultima perioadă, dar și să răspundă oamenilor care i-au adresat întrebări prin intermediul realitatea.net.

Sorina Pintea a acceptat să acorde site-ului Realitatea ultimul interviu înaintea moțiunii de cenzură care va avea loc peste două zile, moțiune în urma căreia se va decide viitorul profesional al actualului ministru al Sănătății din guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Pintea (54 de ani) este ministru al Sănătății din ianuarie 2018. Licenţiată în economie în cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (1984-1988) și membru al Partidului Social Democrat din 2009, Pintea a fost, înainte să devină ministru al Sănătății, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" din Baia Mare.

Sorina Pintea a stabilit ca întâlnirea cu jurnalistul realitatea.net să aibă loc chiar în biroul său de ministru, aflat la etajul 3, în clădirea istorică de unde, acum trei decenii, fostul președinte Nicolae Ceaușescu era nevoit să plece cu elicopterul.

Timp de aproape 40 de minute, cu o voce calmă, dar fermă, ministrul Sănătății nu a evitat nicio întrebare și a făcut singurele precizări legate de subiectele care au stârnit valuri în presă în ultima perioadă.

Printre altele, Sorina Pintea a susţinut că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului va pica și ea va rămâne ministru, a dezvăluit că spitalele din România nu sunt pregătite să facă față unei tragedii de genul celei din clubul bucureștean Colectiv, a comentat cazul actorului Alexandru Arșinel, care, potrivit documentelor apărute recent în presă, a făcut transplantul de rinichi din 2013 în aceeași zi în care s-a înscris pe lista de așteptare, a menționat clar că nu regretă fotografiile făcute alături de victimele recentului accident de la Ialomița și că ea a decis să fie publicate, iar la ultima întrebare, legată de recenta filmare în care apare cântând, a răspuns că era la botezul nepoțelului ei, că a aflat ulterior cine a făcut filmarea și că acela "era un eveniment privat si nu cred ca cineva avea dreptul sa publice imaginile. Inclusiv media".

SORINA PINTEA: "SUNT MULȚUMITĂ DE CEEA CE AM FĂCUT CA MINISTRU"

- realitatea.net: Doamna ministru, aveti un an si jumatate de mandat, care se poate incheia curand, in functie de rezultatul motiunii de joi. Sunteti multumita de ceea ce ati facut pana acum?
- Da, pot sa spun ca sunt multumita. Poate mi-as fi dorit sa am mai mult timp fizic, adica ziua de munca sa aiba 24 de ore.

- realitatea.net: Ce nota v-ati da pentru activitatea din fruntea ministerului Sanatatii?
- Nu este treaba mea sa imi dau mie insami nota. Am sa imi dau nota mie privindu-ma in oglinda, dar cred ca pacientii pot sa ma noteze. Eu, impreuna cu cei care facem sistemul, am incercat sa miscam lucruri si sa schimbam mentalitati.

SORINA PINTEA: "MOȚIUNEA VA CĂDEA ȘI VOM RĂMÂNE LA GUVERNARE. CÂND NU VOI MAI FI MINISTRU, MĂ ÎNTORC LA BAIA MARE ȘI VOI FI ÎN CONTINUARE MANAGERUL ACELUI SPITAL"

- realitatea.net: Aveti emotii legate de motiune?
- Nu! Nu! Pentru ca am convingerea ca vom ramane la guvernare, ne-am asumat responsabilitatea guvernarii si vrem sa continuam.

- realitatea.net: Trece motiunea sau nu?
- Motiunea va cadea!

- realitatea.net: Bun, dar sa presupunem ca trece si ca nu veti mai fi ministru. Ce planuri aveti?
- In momentul in care nu voi mai fi ministrul Sanatatii, ma voi intoarce la Spitalul Judetean Baia Mare si voi fi in continuare managerul acelui spital.

Vezi mai jos o porțiune video din interviul acordat de ministrul Sorina Pintea jurnalistului Cristian Otopeanu!

SORINA PINTEA, DESPRE ȘPĂGILE DIN SPITALE: "MANAGERII CONDUC SPITALELE, EI TREBUIE SĂ VEGHEZE LA RESPECTAREA LEGILOR"

- realitatea.net: Am inteles. Va propun, acum, sa discutam despre un subiect care parca nu se mai epuizeaza. Ce masuri se pot lua impotriva medicilor care solicita spaga, nu neaparat direct?
- Fenomenul platilor informale a scazut. Stiam ca se va intampla asta, dar am spus de la bun inceput ca aceste salarii marite nu vor face ca acest fenomen sa dispara definitiv. Pana la urma, cred ca s-a incetatenit asa de mult ideea asta de a da ceva la medic, incat este greu sa iasa din mentalul nostru.
Masurile pe care cineva trebuie sa le ia sunt strict legate de managementul acelui spital. Pana la urma, spitalul este condus de cineva care are rolul de a veghea asupra respectarii legilor. Avem legislatie, avem proceduri, avem protocoale, managementul trebuie sa se asigure ca toate acestea sunt respectate.
Oamenii contribuie la sistemul de asigurari sociale de sanatate si au pretentia ca atunci cand li se spune ca un serviciu medical este gratuit, sa fie gratuit. Dar, revin, este din nou aceeasi poveste de veghere a respectarii legilor.

Bineinteles ca tine si de om, se discuta la un moment dat despre o masura pe care a luat-o managerul spitalului din Bistrita, in sensul ca, la internare, fiecare pacient semneaza un document prin care spune ca nu va da spaga. Si se punea intrebarea de ce personalul nu a fost pus sa semneze o asemenea hartie. Pai, personalul semneaza. Exista regulamentul de ordine interioara, de organizare si functionare, exista fisa postului, deci fiecare persoana care contribuie la realizarea actului medical semneaza si stiu ce au de facut.

- realitatea.net: Nu stiu daca stiti, dar in unele spitale, daca vrei sa ti se schimbe cearceaful, trebuie sa scoti din buzunar 10-20 de lei.
- Am auzit despre practici de genul acesta, dar sectia respectiva are o asistenta-sefa, spitalul are un director de ingrijiri care trebuie sa se asigure ca procedura de schimbare a lenjeriei este respectata. Pentru ca exista procedura si in acest sens. Ea se schimba o data la trei zile sau ori de cate ori este nevoie. Sau exista spitale care au procedura de schimbare zilnica. Deci, exista niste reguli foarte bine stabilite.

SORINA PINTEA: "EU NU AM DAT BANI NICIODATĂ! AM DAT CADOURI, ÎN SEMN DE RECUNOȘTINȚĂ. CA ȘI ACUM"

- realitatea.net: Sincer, dumneavoastra ati dat vreodata spaga la un doctor? Sigur, pana sa aveti o functie importanta....
- Sigur... Dar eu nu am dat bani niciodata. Am dat cadouri si am facut diferenta si chiar si acum trebuie sa se faca foarte clar diferenta intre plata informala sau spaga si recunostinta. Sigur, am facut si eu cadouri din recunostinta, dar vreau sa stiti ca si acum membrii familiei mele, daca acceseaza un serviciu medical si sunt multumiti, considera ca un buchet de flori nu este ceva deplasat. Si o fac si acum.

Vezi mai jos altă porțiune video din interviul acordat de ministrul Sorina Pintea jurnalistului Cristian Otopeanu!

 - realitatea.net: Statistica spune ca 140 de romani mor de cancer zilnic, se poate implementa controlul preventiv, adica angajatii sa fie trimisi sa faca analize gratuite, care sa depisteze cancerul?
- Ministerul Sanatatii lanseaza 7 programe de screening, printre care si screening pentru anumite boli oncologice. Aceste 7 programe sunt finantate de Uniunea Europeana. Finantarea totala este de aproximativ 196.000.000 de euro. Unele dintre aceste programe sunt deja in implementare, adica faza 1 de elaborare a metodologiei si pregatirea personalului care va face acest screening. Este vorba despre screenul pentru cancerul de col uterin, screeningul pentru cancerul la san, screeningul pentru cancerul colorectal, apoi boli cardiovasculare mama si copilul.

Programul de screening pentru cancerul colorectal este in continuare in discutii la Comisia Europeana, chiar astazi se negociaza cu cei de la Comisia Europeana vis-a-vis de costurile simplificate. Este o procedura pe care noi am initiat-o si care speram ca va fi foarte usor de aplicat in Romania, in sensul de a grabi formalitatile birocratice in ceea ce priveste aplicarea.

Se lucreaza de doi ani la aceste programe. Mai este screeningul pentru tuberculoza, care deja a pornit. Este un program in derulare si efectiv se face screeningul cu acele caravane mobile. Cancerul de col uterin, prin programul de screening, se finanteaza serviciul medical efectiv, iar printr-un program al Bancii Mondiale am achizitionat 6 masini care se deplaseaza si fac screening in zonele unde exista o accesibilitate mai grea la partea medicala. Deci, incep si aceste programe de preventie. Dar sa stiti ca si la nivelul Europei exista o ingrijorare legata de acest aspect, pe primul loc fiind bolile cardiovasculare.

- realitatea.net: In unele tari, exista urmatoarea situatie: nu poti fi obligat sa faci analize, dar, daca nu le faci, creste asigurarea anul urmator, pentru ca si riscul creste. Nu este mai simplu, si pentru stat, sa previi, decat sa platesti apoi costuri ridicate?
- Exista niste analize medicale obligatorii care se fac la angajare. Este adevarat ca unele sunt contra-cost, dar exista posibilitatea ca pacientul inscris pe lista unui medic de familie sa primeasca o recomandare pentru efectuarea unor analize medicale, in regim ambulatoriu, printr-un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate a laboratorului sau a spitalului respectiv. Totusi, tine si de dorinta fiecaruia de a face asta. 

Pana la urma, intrebarea are sens, pentru ca, in general, unii dintre noi doar cand suntem obligati ne ducem la medic, cand este prea tarziu. Si, atunci, probabil, gandirea este logica: ar fi mai ieftin sa previi, ca stat, adica sa prevenim anumite complicatii ulterioare si costurile mari legate de boala.

Exista si in acest moment posibilitatea legala, adica cel care intra in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate stie ca are posibilitatea sa prescrie, dintr-un anumit fond de preventie, analize medicale pentru cei care nu neaparat sunt bolnavi, ci ca un fel de screening.

Teoretic, spitalul trebuie sa faca gratuit aceste analize. Nu incaseaza contravaloarea lor de la Casa de Asigurari de Sanatate. Este un asa-numit fond de preventie. Va marturisesc ca nici eu nu am stiut atunci cand am preluat mandatul de manager (n.r. inainte sa fie ministru), nu am vazut acest lucru, dar mi-a spus un medic de familie. Si, din acel moment, in fiecare luna aveam un fond pe care il utilizam din fondurile alocate spitalului, pe care il foloseam pentru aceste analize gratuite pe preventie.

- realitatea.net: In Italia, de exemplu, femeile primesc acasa un plic personalizat, in functie de varsta, cu trimitere la medic, pentru control preventiv pentru depistarea cancerului. La noi nu se poate asa ceva?
- Nu, in acest moment nu. Programul de screening, practic, nu presupune screenizarea tuturor femeilor din anumite intervale de varsta. Dar categoric este ceva spre care tindem.

- realitatea.net: Ce anume ne impiedica?
- In primul rand, este nevoie de alocarea de fonduri. Noi, pentru aceste programe de screening, am cautat surse alternative. Si am gasit aceste fonduri europene. Din pacate, banii nu ajung decat pentru o anumita parte a populatiei feminine. Nu avem numarul complet pe care ni l-am dori, dar este ceva spre care tindem.

Totusi, ganditi-va ca in tarile Europei infrastructura in sanatate este modernizata de multa vreme. In Romania, nu putem merge doar pe preventie, trebuie sa facem investitii si pe partea de infrastructura, pentru ca avem deja populatia bolnava. Nu putem face doar preventie si sa lasam spitalele in paragina. Din pacate, oamenii ajung destul de tarziu la medic. Si atunci este nevoie de costuri de spitalizare... Pentru ca nu am avut aceasta infrastructura, mergem in paralel cu asta.

SORINA PINTEA: "SPITALELE DIN ROMÂNIA NU SUNT PREGĂTITE SĂ FACĂ FAȚĂ UNEI TRAGEDII GEN COLECTIV"

- realitatea.net: Doamna ministru, spitalele din Romania pregatite in cazul in care vom mai avea de infruntat o tragedie de tip "Colectiv"?
- Nu! Suntem mai pregatiti decat in 2015, dar nu avem posibilitatea sa preluam atat de multi pacienti deodata. Chiar maine voi merge la Timisoara si se va deschide un compartiment pentru arsi, apoi la Iasi. Nu stiu daca ajung la Iasi, dar s-au finalizat lucrarile si acolo. Sunt inca 10 paturi in plus. Ori... Dupa tragedia din Colectiv...

- realitatea.net: Deci, daca o tragedie gen "Colectiv" s-ar repeta, spitalele sunt pregatite sa suporte...
- O parte. O parte din raniti. Dar o parte, nu. Nu suntem pregatiti. Si cred ca nicio tara din lume nu poate sa faca fata unei tragedii cum a fost cea de la Colectiv. Nicio tara.

- realitatea.net: Va relatez o situatie evocata de unul dintre cititorii nostri. La Spitalul Militar din Capitala, la Ortopedie, trebuie să aștepți un an sau chiar mai mult pentru o proteza de genunchi...
- Exista un program national de protezare si, in limita fondurilor aprobate pentru fiecare spital, acestea achizitioneaza materialele de osteosionteza necesare acestui tip de interventie. Dar, asa cum la Spitalul Militar lista de asteptare este lunga si perioada este lunga, sunt spitale cu o perioada de asteptare mai scurta, iar unele chiar au ramas cu fonduri in excedent. De aceea, Casa de Asigurari de Sanatate a luat decizia de a efectua o evaluare lunara a serviciilor, a cheltuirii banilor, astfel incat, daca exista excedent intr-un loc, acesta automat sa fie repartizat. Institutia programarii exista oriunde in lume.

SORINA PINTEA, DESPRE CAZUL LUI ALEXANDRU ARȘINEL: "TEORETIC, NU AR TREBUI SĂ COMENTEZ ACEST ASPECT, DAR..."

- realitatea.net: Unii sustin ca privilegiati sunt cei cu functii sau cunoscuti... iar restul populatiei mai asteapta un pic.
- Eu, teoretic, nu ar trebui sa comentez acest aspect, dar se intampla. Sunt situatii pe care le cunoastem, se mai intampla sa intre in fata, dar nu la chestiuni esentiale. Eu cred ca intratul in fata este pentru o consultatie...

- realitatea.net: Sau la transfuzii sau pentru a primi un rinichi mai rapid decat altcineva...
- La transfuzii, nu. In niciun caz. Stiu la ce va referiti si as vrea sa precizez si aceste lucruri. La transfuzie este exclus, pentru ca acolo este nevoie de indeplinirea anumitor criterii de catre pacientul respectiv. Niciun medic din lumea asta nu isi permite sa lase un pacient grav, care are nevoie de sange, in detrimentul altuia.

- realitatea.net: Sau in detrimentul unei celebritati...
- Exclus! Aici nu pot fi de acord.

- realitatea.net: Dar la transplant?
- La transplant... Anul trecut, un jurnalist se imbolnaveste, ajunge la Spitalul Fundeni si se constata ca are nevoie urgent de transplant de ficat. El nu era pe lista de asteptare. Dar unul dintre criteriile de atribuire a organelor este urgenta. In timp ce el era in spital, in doua zile a fost o prelevare, o donare. A intrat in transplant astazi si maine i s-a dat un ficat nou. Era, cumva, o celebritate? Nu.

- realitatea.net: De acord, insa stiti ca...
- Stiu, este povestea domnului Arsinel, pentru ca este o poveste. Dar nimeni nu a verificat daca nu a fost cumva o urgenta. S-a spus ca a primit codul CUIANT in ziua in care s-a internat. Dar si pacientul despre care vorbim a primit la doua zile. Pentru ca atunci a aparut donatorul cu care era compatibil. Deci, sunt lucruri pe care trebuie sa le prezentam corect. Daca, intr-adevar, nu era o urgenta, atunci putem spune ca a fost favorizat (n.r. actorul Alexandru Arsinel). Dar, inainte de asta, eu zic ca trebuie sa cumpanim bine.

- realitatea.net: Oamenii intreaba de ce nu achizitionati, de exemplu, herceptinul atat de important in tratamentul cancerului
- Sunt multe molecule pe care le utilizam in tratamentul bolilor canceroase, nu stiu exact daca acest medicament se afla pe lista medicamentelor compensate. Pot doar sa va spun ca anul trecut am introdus 37 de molecule noi, iar anul acesta vom introduce, pentru ca este un act normativ pe circuitul de avizare, un numar de 17 molecule, plus alte 4 molecule. Vreau sa ii asigur pe toti ca nu facem diferentieri sau nu avem privilegii privind introducerea acestor medicamente si in momentul in care spunem ca facem un lucru, chiar il facem.

SORINA PINTEA ANUNȚĂ ÎN PREMIERĂ: "DE LA 1 IANUARIE 2020, CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE VA MĂRI SUMA PE CARE O DECONTEAZĂ CABINETELOR STOMATOLOGICE, DE LA 2000 la 4500 DE LEI PER CABINET"

- realitatea.net: De ce în domeniul stomatologic nu se lucrează cu casa de asigurări de sănătate? Sunt oameni care nu-și permit tarifele...
- Se lucreaza, dar suma este modica. Casa de Asigurari de Sanatate va mari suma pe care o deconteaza cabinetelor stomatologice din ambulator, de la 2000 de lei, la 4500 de lei per cabinet. Asta inseamna ceva.

- realitatea.net: Aceasta este o noutate. De cand intra in vigoare?
- Da, este o noutate. De la 1 ianuarie 2020, prin prevederile noului contract-cadru, sumele decontate in ambulator la cabinetele stomatologice vor creste de la 2000, la 4500 de lei. Dar si evaluarea lunara este o noutate.

- realitatea.net: Exista cel putin un caz, pe care vreau sa vi-l relatez. Un om care are nevoie de stent la inima nu poate fi operat în spitalul de stat si a fost trimis la privat, care i-a cerut mii de euro...
- Sunt doua programe finantate, unul de Casa de Asigurari de Sanatate si exista si program finantat de Ministerul Sanatatii, prin care se asigura materialele necesare efectuarii unei astfel de interventii. Eu cred ca pacientul trimis la privat a fost trimis intr-un mod abuziv, pentru ca in spitalele de stat aceasta operatiune este finantata prin programe nationale si daca banii din programul national se epuizeaza, spitalul are obligatia sa achizitioneze din veniturile proprii aceste dispozitive pentru pacienti. Deci a fost un abuz asupra pacientului.

SORINA PINTEA, DESPRE SITUAȚIA SPITALELOR REGIONALE ASUMATE DE GUVERNAREA PSD

- realitatea.net: Cand sunt gata spitalele regionale promise de guvernarea PSD?
- Un spital regional nu se construieste intr-un an sau doi. Povestea lor a inceput in octombrie 2017, cand a fost transmis primul teren. In acest moment, suntem in faza de existenta a unor hotarari de guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru Iasi si Cluj, luni intra in sedinta de comisie interministeriala aprobarea indicatorilor tehnico-economici la Craiova. Asta inseamna ca avem studii de fezabilitate. Procedura de achizitie pentru proiectarea spitalului regional Iasi este in SICAP.

- realitatea.net: Bun, deci cand vor fi gata spitalele?
- Consultantii straini care au facut aceste studii de fezabilitate spun ca acestea vor fi finalizate intre 2024 si 2026.

- realitatea.net: Deci mai avem de asteptat aproximativ 7 ani?
- Nu. Intre 4 si 6 ani. Dar ganditi-va ca sunt cladiri de 150.000 de metri patrati care sunt dotate cu aparatura medicala, care au personal care trebuie pregatit. Faceam o comparatie cu spitalul din Mioveni, care are 250 de paturi si a fost construit in 7-8 ani. Pentru ca discutam de studii de fezabilitate, de proceduri, de licitatie, de proiectare...

- realitatea.net: Foarte multa birocratie, de fapt...
- Dar sa stiti ca si in Europa este la fel. Un spital de asemenea calibru, in Rotterdam de exemplu, s-a construit in aproximativ 10 ani. Si nu am spus-o eu, au spus-o expertii straini. De fiecare data cand eram la discutii si spuneam ca vreau mai repede, imi spuneau ca nu inteleg de ce. Am inceput si mergem cu pasii normali. Dar, in acest moment, constructia spitalelor nu mai poate fi oprita.

Romania a semnat cu Banca Europeana de Investitii un contract de asistenta tehnica la implementare in valoare de 78.000.000 de lei, bani accesati de catre Ministerul Sanatatii, ori ei nu semneaza implementari daca acestea nu se vor face. In 8 iulie s-a semnat acest acord, la Bucuresti, la Guvern. Nimeni nu va mai putea opri aceste proiecte.

- realitatea.net: Cum se face ca, in continuare, multe spitale sunt dezastruoase din punctul de vedere al curateniei? Chiar eu am vazut gandaci mergand pe podea...
- Pentru ca nu avem management in spitalele respective. Si aici ma refer la manager si la directorul medical. Cand am fost eu manager la Baia Mare, nu au existat asemenea probleme. Iar daca mai exista ceva, eram acolo cu totii, cei din conducere.

- realitatea.net: Exista o situatie pe care unul dintre cititorii nostri ne-a semnalat-o: de ce platim asigurari si cand este nevoie de un RMN se asteapta 3 luni, iar la privat, daca platesti sute de lei, faci RMN-ul pe loc?
- Pentru ca functioneaza in toata lumea institutia programarii. Pentru ca suntem un sistem de asigurari sociale de sanatate. Dar, daca este o urgenta, atunci medicul poate decide ca aceasta investigatie sa se faca imediat. Pentru ca pacientului internat in spital i se face RMN atunci cand are nevoie.

SORINA PINTEA, DESPRE FOTOGRAFIILE ALĂTURI DE VICTIMELE ACCIDENTULUI DE LA IALOMIȚA: "AM VRUT SĂ LE FAC. NU REGRET"

- realitatea.net: O importanta parte a presei a contestat gestul dumneavoastra de a posta public fotografii cu dumneavoastra alaturi de victimele recentului accident de la Ialomita.
- Eu nu candidez. Nu este pentru prima data cand vizitez pacientii in spital. Am mai vizitat si alti pacienti. Probabil ca acum, in contextul acestei confruntari electorale, totul se interpreteaza. Dar am avut mai multe motive sa le vizitez.

- realitatea.net: Bun, dar cum comentati acele fotografii in care apareti alaturi de pacienti? Ati vrut sa le faceti?
- Sigur! Am vrut sa fac aceste fotografii pentru ca eu cred ca cei care spun ca acest accident a fost din vina PSD, am auzit si aceasta varianta, ar trebui sa vina si sa le vada aceste persoane. A vrut a fi mai mult un... stiu eu... nu neaparat semnal de alarma, dar un semnal. Pentru ca atunci cand sunt astfel de tragedii, politicul nu mai are loc. Chiar nu mai are loc. Pentru ca sunt adevarate povesti de viata si acesta a fost demersul meu.

- realitatea.net: Suna ca un demers de PR...
- Demers de PR? Nu stiu de ce, pentru ca... Stiti, cand am venit in ministerul Sanatatii, am spus ca doresc sa fac ceva, nu sa devin cineva. In continuare spun acest lucru. Pana la varsta mea, care nu este foarte mica, am avut timp sa devin cineva, prin profesia mea si prin scoala pe care am facut-o. Dar a face ceva este greu pentru unii. Deci nu are nicio tenta, de niciun fel, pur si simplu...

- realitatea.net: Adica, nu regretati acele fotografii care au fost facute si ulterior discutate...
- Nu! Eu nici nu am auzit foarte mult, pentru ca nu ascult, eu am treaba. Nu, de ce sa le regret? Eu cred ca am atras atentia asupra acestei tragedii si asupra faptului ca nu este nevoie si nu este cazul sa o politizam in niciun fel.

SORINA PINTEA: "VOI RĂMÂNE MINISTRU ȘI VOI CONTINUA PROIECTELE"

- realitatea.net: Daca era alt ministru in locul dumneavoastra, putea face mai multe?
- Nu stiu.

- realitatea.net: Incercati un raspuns!
- Eu ma gandesc ca fiecare cand este intr-o asemenea pozitie, cu o asemenea responsabilitate, incearca sa faca tot ce ii sta in putinta. Unii au putut mai mult, altii au putut mai putin. Eu as vrea sa reiterez ideea pe care o spun de fiecare data: sanatatea nu are culoare politica. In momentul in care preiei acest portofoliu ai responsabilitatea sanatatii tuturor romanilor. Asta am incercat si incerc in continuare sa fac in cadrul acestui minister, sa am grija de toti romanii, indiferent de partidul din care fac parte. Si lucrul acesta cred ca ar trebui sa devina laitmotivul acestui portofoliu.

- realitatea.net: Indiferent ca ramaneti dumneavoastra in functie sau nu, dupa ziua motiunii...
- Sigur ca da! Voi ramane eu si voi continua proiectele.

SORINA PINTEA, PRIMELE EXPLICAȚII DESPRE FILMULEȚUL ÎN CARE APĂREA CÂNTÂND O MELODIE A TRUPEI PARTAJ: "ÎN TINEREȚE AM CÂNTAT LA CENACLUL FLACĂRA, CÂNTAM ȘI LA CHITARĂ"

- realitatea.net: Si ultima intrebare. Ati fost filmata cantand la un eveniment privat. Secventele, postate pe Facebook și pe YouTube, s-au rostogolit si au starnit numeroase comentarii. Unii sustin ca mai bine ramaneti la cantat. Va rog sa explicati, pentru prima data, care a fost contextul in care ati cantat.
- Era un eveniment privat. Era botezul nepotelului meu, pentru ca sunt bunica. Era la sfarsit, cand am ramas cu prietenii, si atunci cineva din familie m-a rugat sa cant o melodie, eu cantand in studentie in diverse cenacluri... Deci, cantam la chitara in timpul studentiei, asa cum fac tinerii in ziua de azi. Mie nu imi este rusine, pentru ca este tineretea mea. Cenaclul Flacara mi-a marcat si mie, ca si altora, tineretea. Am fost invitata, asa cum se obisnuia, se descopereau talente.

- realitatea.net: Adrian Paunescu v-a invitat?
- Da, si mai erau si serbarile Scanteii Tineretului, pe vremea respectiva. Dar cel mai mult erau seratele studentesti. Revin, nu imi este rusine de ce am facut, dar cred ca nu a fost corect ca acest filmulet sa ajunga in presa, avand in vedere ca eram intre prieteni. Dar este un eveniment privat si nu cred ca cineva avea dreptul sa faca asta. Inclusiv media.

- realitatea.net: Presupun ca stiti cine v-a facut acest lucru...
- Cercul este foarte restrans. In acest moment, stiu. Si este trist.

- realitatea.net: Este un prieten sau o ruda?
- Este un prieten si nu este din Baia Mare.

- realitatea.net: Un "prieten"?
- Cu ghilimelele de rigoare, da. Repet, nu imi este rusine cu ce am facut, asta sunt eu.

 

 

.