MENIU

Sorin Cîmpeanu anunță o posibilă relaxare: „Trebuie să iei măsuri dacă într-un an de zile toți vom trece prin boală” - Ce spune despre regulile din Franța

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunță o posibilă relaxare în perioada următoare invocând măsuri economice și sociale dacă „toți vom trece într-un an prin această boală”. Șeful Educației a vorbit și de schimbarea regulii de 3 cazuri COVID-19 la care o clasă trece în online, aplicată în prezent, precizând că în Franța s-a renunțat la această regulă.

Întrebat dacă se pregătește o relaxare a regulilor în vigoare, ministrul Sorin Cîmpeanu a evitat să dea un răspuns afirmativ, însă a dat exemplul Franței. Acesta a spus că Franța a renunțat recent la regula pe care România o aplică din 17 ianuarie, aceea că o clasă se închide la 3 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 într-un anumit număr de zile.

„Uitați-vă la state precum Franța, care a funcționat luni de zile cu regula la trei cazuri apărute într-o clasă, se suspendă prezența fizică în acea clasă. (...) De două săptămâni a renunțat la această regulă, apropo de relaxarea măsurilor (...). Este vorba despre o țară care are 400.000 de infectări zilnic. În Franța dacă apar 5-6-7-8 cazuri de copii infectați, acei copii infectați rămân izolați și școala merge mai departe", a spus Cîmpeanu, la un post TV, potrivit edupedu.ro.

Ministrul Educației a declarat că o posibilă relaxare nu va implica doar școlile, pentru că se știe că „într-un an de zile toți vom trece pri naceastă boală”.

"Nu e vorba de o relaxare care să privească numai școlile. (...) Atunci când estimezi că 60% din populația Uniunii Europene, unii estimează mai mult, alții spun că într-un an de zile cu toții vom trece peste prin această boală, trebuie să iei măsuri adecvate. Nu mai este atât o problemă sanitară, cât este o problemă economică și socială", a precizat Sorin Cîmpeanu.