MENIU

Sorin Cîmpeanu, anunț despre majorarea salariilor profesorilor și alocarea a 4,7% din PIB pentru Educație

Sorin Cîmpeanu, anunț despre majorarea salariilor profesorilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că majorarea salariilor profesorilor este un obiectiv important care depinde de alocația pentru sistemul de educație. Acesta a mai spus că dorește ca Educația să primească 4,7% din PIB.

Ministrul Educației a anunțat, joi seară, la un post TV, că majorarea salariilor profesorilor „este un obiectiv important, pentru că atunci când am spus de coerență, coerență pe nivel de educație și între niveluri de educație, coerență între resursele alocate și obiective, ne gândim și la salarizarea sistemului de învățământ.

Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, dar majorarea a fost amânată de Guvernul Orban pentru septembrie acest an. 

Ministrul a precizat însă că cea mai mare parte din alocația pentru educație din bugetul național este folosită pentru salarizare în România, astfel că din cei „3,55% din PIB, undeva spre 3% este alocat salarizării”.

Întrebat despre ponderea pe care o reprezintă salariile în alocarea pentru educație în alte țări, Cîmpeanu a spus că nu are „date exacte. Cu siguranță, mai mult de jumătate, dar la fel de sigur că nu atât de mult pe cât reprezintă în România, pentru că în România cea mai mare parte a alocărilor pe educație se duc pe salarizare”.

Despre majorarea salariilor profesorilor, Cîmpeanu a explicat că „este direct legată de alocația pentru sistemul de educație, suntem acum la 3,55% din PIB. Nu știu dacă e bine să ne raportăm la PIB sau la bugetul național, este o întrebare importantă. Oricum ar fi, rămânând raportare la PIB, media europeană este de 4,7%. Un prim obiectiv este acela de atingere a mediei europene. Până la 6%, cel prevăzut de lege, să atingem noi 4,7%, media europeană”.

Finanțarea Educației din ultimii ani

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai spus joi seară că investițiile în Educație vor fi făcute în mare parte pe baza fondurilor din PNRR și cu resursele generate de fondurile europene clasice.

Educația a fost subfinanțată în ultimii ani, chiar dacă Legea educației naționale, 1/2011, prevede în mod expres alocarea a minimum 6% din PIB. 

Articolul 8 din Legea 1/2011 prevede: „Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv”.

2017 - 2,86% din PIB

2018 - 3,06% din PIB

2019 - 3,44% din PIB

2020 - 3,60% din PIB

2021 - 3,55% din PIB

Cel mai mare buget pentru Educație a fost în 2008 - 4,24% din PIB, iar 4% a fost în anii 1998 și 2002, și peste 4% a mai fost prevăzut și în 2006, 2007, 2009, după demisia lui Mircea Miclea în 2005, care cerea 5% din PIB.

Sursa: Ministerul Educației