MENIU

Sorin Cîmpeanu, despre continuarea cursurilor la incidențe mai mari de 6 la mie: Evident că pledez pentru şcoală cu prezenţă fizică

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației Foto: gov.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, marți seară, că pledează pentru continuarea școlii cu prezență fizică. Anunțul ministrului vine în ziua în care în Capitala , rata de infectare este aproape 6 la mie, iar aproape 800 de localități din toată țara sunt în scenariul roșu.

Întrebat dacă este pentru continuarea școlii în format fizic, chiar și la incidențe de peste 6 la mia de locuitori, ministrul Educației a anunțat că, în calitate de părinte, cadru didactic și ministru, „opţiunea mea este de susţinere a şcolii. Am argumentat de ce pierderile sunt imense şi sunt foarte greu de recuperat, uneori nu pot fi recuperate. (...) Evident că pledez pentru şcoală cu prezenţă fizică, atât cât se poate, fără a pune în pericol major starea de sănătate a elevilor şi cadrelor didactice”.

Declarația ministrului Sorin Cîmpeanu vine după ce marți, în Capitală s-a atins rata de aproape 6 la mie, iar aproape 800 de localități din toată țara sunt deja în scenariul roșu. Potrivit bilanțului de marți, 28 septembrie, dintre cei 11.431 de bolnavi COVID-19 internați în spitale, 306 erau minori, iar 289 dintre ei erau internați în secții și 17 la ATI.

Ultimele raportări făcute săptămâna trecută, miercuri, 22 septembrie, arată că 3.362 preșcolari și elevi și 1.192 de angajaţi din sistem s-au infectat cu SARS-CoV-2. Astfel că doar 2,36% din totalul elevilor din sistemul de educație erau in online acum o săptămână, adică 69.301.

În același timp, Sorin Cîmpeanu a spus că încă nu s-a luat o decizie în acest sens, anunțând că marți  au fost primite sute de propuneri la mimnister, dintre care unele sunt pentru trecerea la învăţământul online, iar altele cer menţinerea deschisă a şcolilor. Ministrul a adăugat căe nevoie de „identificarea acelui numitor comun” în favoarea elevilor, și ca educație, și ca sănătate. 

"Vom vedea. Sunt foarte multe propuneri. Colegii mei au centralizat la Ministerul Educaţiei petiţiile primite astăzi : 183 de petiţii, părinţi, profesori, pentru trecerea şcolii în online, 175 de petiţii pentru păstrarea şcolilor deschise cu prezenţă fizică. 183 de un fel, 175 invers. Nu o să decidem în funcţie de diferenţa asta, spuneam doar că sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de 6 la mie, sunt foarte speriaţi... Sunt speriaţi de mersul la şcoală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri sau în alte locuri. Iar alţii vor să rămână deschisă şi peste 6 la mie”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24.

Ministrul a precizat și că cel puţin 200 dintre cele 350 de petiţii primite marţi la minister "denotă o lipsă de educaţie, un respect minim la nivel uman", unele care care conţin chiar injurii.