MENIU

Sorin Cîmpeanu a anunțat cum va începe școala pentru 2,4 milioane de elevi! Clase aerisite 30 de minute - Când se suspendă cursurile în caz de infectări

Ministrul Educației - Sorin Câmpeanu

Școlile vor începe de săptămâna viitoare cu noi reguli pentru 2,4 milioane de elevi ! Potrivit draftului de ordin al ministrului Educației, toți copiii vor fi obligați să poarte măști, triajul se va face de profesori, clasele vor fi aerisite minimum 30 de minute iar ușile vor fi lăsate deschise. De asemenea, în ordin se precizează și ce copii pot continua școala online cu aviz de la medic. Ministrul Educației a anunțat că în cazul grădinițelor și școlilor din ciclul primar, cursurile unei clase se suspendă 14 zile dacă un singur caz de îmbolnăvire cu COVID este confirmat, iar în cazul elevilor mai mari decizia se aplică de la două cazuri confirmate. 

Școlile vor începe de săptămâna viitoare în condiții asemănătoare cu cele din toamnă. 

„Am estimat 2.420.000 de elevi numărul celor care vor începe școala. Toți elevii și profesorii vor purta obligatoriu măști iar cadrele didactice vor face triajul copiilor. Există însă și reguli noi. Spre exemplu, pe cât posibil, ușilor sălilor de clasă vor fi lăsate deschise, la fel și porțile de acces. Aerisirea claselor se va face minimum 30 de minute înainte de sosirea elevilor, apoi câte 10 minute în pauze. Jocurile sportive sunt permise doar cu distanțare fizică”, a spus ministrul Educației.

Ordinul pe care urmează să-l semneze ministrul Educației prevede și situațiile în care copiii pot continua să învețe online, însă doar în baza unei adeverințe medicale. Este vorba despre elevii cu boli respiratorii severe, obezitate severă, diabet, boli inflamatorii, autoimune sau de metabolism. De asemenea, și profesorii au posibilitatea să aleagă continuarea predării online.
„Adeverințele medicale vor fi luate în considerare și in format electronic. Adeverințele medicale eliberate cu privire la vulnerabilitățile elevilor care impedică prezență fizică în școala în primul semestru rămân valabile”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a explicat astăzi și noutatea în privința suspendării cursurilor atunci când apar cazuri de Covid în școală.
„Este prevăzută închiderea clasei la apariția unui număr de două cazuri în învățământul gimnazial și liceal și la apariția unui singur caz pentru preșcolari și pentru învățământul primar. În situația în care prezintă simptome și nu se prezintă la clasă nu se pun absențe”, a mai completat acesta.

Ordinul privind regulile reînceperii școlilor urmează să fie semnat și publicat în Monitorul Oficial. 

Mai multe articole despre:
sorin cimpeanu