MENIU

Sondaj IRES. Cât de îngrijorați sunt românii de pandemie și ce cred despre măsurile luate de autorități

sondaj IRES despre pandemie

Trei sferturi dintre români sunt îngrijorați de evoluția pandemiei de Covid-19, iar aproape jumătate s-au declarat mulțumiți de măsurile luate de autorități, arată un sondaj realizat de IRES. Deși, în ultima perioadă, numărul noilor infectări a crescut alarmant, gradul de îngrijorare în rândul cetățenilor a rămas constant în ultimele două luni, transmite Realitatea Plus.

Sondajul arată că 76% dintre români sunt foarte sau destul de îngrijorați de situația generată de pandemie. În această categorie se încadrează în proporții mai crescute femeile, vârstnicii și persoanele educate. Mai puțin îngrijorați s-au declarat sub un sfert dintre participanții la studiu, unul din zece spunând că nu sunt deloc îngrijorați.

94% dintre cei chestionați susțin că au respectat în ultimele două săptămâni regula privind purtarea măștilor în spații publice. Aproximativ 16% au declarat că știu personal pe cineva care a fost infectat cu virusul, iar restul au spus că nu cunosc astfel de cazuri.

Un român din 20 a spus că s-a testat din proprie inițiativă, 6% - la solicitarea autorităților, iar 7% - la solicitarea angajatorului. În privința vacanțelor, aproximativ 24% dintre respondenți și-au anulat concediul din această vară sau l-au amânat pentru perioada când situația se va îmbunătăți. 6% dintre cei chestionați au admis că au participat, în ultimele două săptămâni, la o adunare publică de orice fel / eveniment în aer liber, 15% - la o petrecere în familie sau cu prietenii și sub 20% - au mers în acest interval la biserică.

În ceea ce privește măsurile luate de guvern pentru limitarea răspândiri noului coronavirus, aproape jumătate dintre români s-au declarat mulțumiți, în timp ce unul din cinci și-a exprimat nemulțumirea.

Jumătate dintre români caută zilnic date despre evoluția pandemiei, televiziunea fiind canalul principal de informare. 15% dintre respondenți au spus că nu urmăresc deloc statisticile legate de cazurile de Covid-19.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 24-25 iulie, pe un eșantion de 898 de persoane de peste 18 ani și are o marjă de eroare de +/- 3,3%.

Mai multe articole despre:
sondaj ires pandemie covid-19