MENIU

Marcel Ciolacu vrea PREȚ reglementat la încălzire și VOUCHERE pentru lemnele de foc

Marcel Ciolacu, președintele PSD Foto: INQUAM/ Ilona Andrei

Marcel Ciolacu vine cu o nouă variantă de reglementare a pieței energiei, PSD propune un preț stabilit de stat pentru utilizatorul casnic, spitale, școli și grădinițe. De asemenea, președintele PSD a anunțat că la guvern sunt analizate mai multe variante pentru a ajuta românii care se încălzesc cu lemne. O variantă ar fi acordarea de vouchere pentru lemne de foc, a mai spus Marcel Ciolacu.

Despre compensarea facturilor românilor, Marcel Ciolacu a anunțat că se pregătește deja, la nivelul coaliției, o variantă ce va fi prezentată în perioada următoare. 

„Vom veni cu o variantă într-o perioadă scurtă de timp. Este o discuție, e o problemă de ore. Suntem într-o situație creată de fostul guvern de dreapta. (...) Există și zona de reglmentare, poate o semi-reglementare. Cu certitudine, atât eu, cât și specialiștii PSD dorim o reglementare în zona casnică și în zona administrației locale. Și aici mă refer în primul și în primul rând la spitale, școli, grădinițe și sistemul de încălzire. După ce rezolvăm această problemă, începem”, a explicat Marcel Ciolacu, în conferința de presă de la Bistrița.

„Eu m-aș fi așteptat în primul rând ca UE să aibă un sistem coerent la această criză energetică, nu să fim solidari când nu am fost solidari cu toții. Dar se pare că fiecare stat trebuie să-și ia cele mai bune măsuri”, a comentat Marcel Ciolacu.

Întrebat despre soluția încălzirii cu lemne pentru români, Marcel Ciolacu a anunțat că una din soluții ar fi acordarea de vouchere. Aproape 50% dintre gospodăriile din România sunt încălzite cu lemne.

„Se pregătește o ordonanță. Cred că la antepenultima coaliție, când a fost invitat și ministrul Mediului, dl Tanczos Barna, prim-ministrul a avut deschisă această problemă și căutăm o soluție. Noi doream să venim (...) prin ocoalele silvice care să găsească aceste lemne. Oamenii... Vedem de la ministerul Mediului care e soluția cea mai bună. Ori pe sistem de vouchere.

Fiindcă e normal, dacă ajuți într-o parte, vii cu o compensare la gaze, la consumator. Și noi vorbim, în primul și în primul rând, despre consumatorii vulnerabili”, a anunțat Marcel Ciolacu.