MENIU

Soluţia propusă de ministrul Educaţiei pentru Liceul romano-catolic din Târgu-Mureş

Broşura "Professorium - Întrebări şi răspunsuri pentru învăţământul preuniversitar" de Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, destinată atât profesorilor, cât şi liderilor de sindicat.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că vineri inspectorul general şcolar din Târgu Mureş va anunţa soluţia pentru Liceul romano-catolic, rămas fără drept de funcţionare, o variantă fiind ca instituţia să continue cursurile pe lângă o altă unitate de învăţământ.

"Elevii vor avea aceiaşi profesori şi nu schimbăm clasele. Personalitatea juridică pe care am indicat-o noi este Liceul Bolyai Farkas din Târgu Mureş", a declarat ministrul Liviu Pop, scrie Mediafax.ro.

Acesta a mai precizat că soluţia va fi anuţată oficial de către inspectorul şcolar general al judeţului Mureş.

"Am primit o scrisoare deschisă de la părinţi. Le spun ca ministru al Educaţiei că am urmărit interesul elevului, indiferent că acesta este român sau minoritar, şi orice ar încerca să facă unii actori politici, nu vom fi de acord. Avem legal pârghiile să asigurăm dreptul la educaţie al elevilor", a mai spus Pop.

Anterior, inspectorul general şcolar, Ioan Macarie, declara pentru Mediafax că ISJ Mureş a avansat mai multe propuneri astfel încât cei 362 de elevi din 14 clase să fie şcolarizaţi în unităţi de învăţământ înfiinţate legal, autorizate şi acreditate, cum ar fi Liceul Teoretic "Bolyai Farkas" sau Colegiul Naţional "Unirea".

Eckstein Kovacs, despre situaţia liceului din Târgu Mureş: E o problemă a copiilor şi părinţilor

Membru al UDMR, Eckstein Kovacs a explicat: "Clădirea a fost retrocedată Bisericii Romano Catolice care a încheiat o înţelegere cu Inspectoratul şi au împărţit clădirea în două să funcţioneze şi Unirea şi seminarul Teologic.

Aici părinţii şi copiii vor să meargă la un liceu romană catolic. Soluţia propusă nu mi se pare fezabilă. (...) De aici şi furia părinţilor, a copiilor şi a celor din Târgu Mureş şi nu numai. E până la urmă o problemă a copiilor şi a părinţilor", a concluzionat acesta. 

Politicianul a comentat şi atitudinea Ungariei care a decis să suspende sprijinul acordat României la aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), după ce activitatea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș a fost suspendată.

"Cei din grup au drept de veto faţă de cei care vor să intre în grup. A trebuit să convingem 25 de parlamente să voteze aderarea noastră la UE: au venit cu tot felul de cereri şi diplomaţia românească, inclusiv cea parlamentară, a reuşit să le rezolve. Eu am speranţa că diplomaţia românească se va înţelege cu cea maghiară", spune Eckstein Kovacs, la Realitatea TV. 

Dragnea: Guvernul și MEN să se aplece cu mai mult curaj asupra situației de la Tg. Mureș