MENIU

Șofer pe A1, exasperat de flashurile unui român întors din Germania: „Uitați brusc ce înseamnă civilizație și vă manifestați ca mârlanii”

Bloggerul român Silviu Iliuță a făcut o postare pe Facebook în care împărtășește o experiență neplăcută pe care a avut-o în timp ce circula pe Autostrada București-Pitești. Acest mesaj a devenit viral, atrăgând atenția asupra comportamentului agresiv al unor șoferi care revin în România pentru vacanță.

Luna august este momentul în care mulți români din diaspora se întorc în țară pentru a-și petrece concediul de odihnă. Cu toate acestea, se pare că unii dintre acești conducători auto lasă bunul simț și respectul pentru lege la graniță.

„Conduceam pe autostrada Pitesti-Bucuresti pe banda a doua, cu viteza maxima legala. Asfaltul- prost, denivelari, cum e si pe A1, si pe A2, ca la noi. Eram in depasire lunga, coloana de camioane pe dreapta. In spatele meu, un baiat cu numar de Germania imi dadea flash-uri la greu. O data, de doua ori. De obicei ma dau la o parte. las nebunii in durerea lor, dar de data asta nu am putut pentru ca pe dreapta erau niste camioane cu pepeni. Istetul s-a bagat in spatele meu, la un metru, si a inceput sa claxoneze. Era absolut turbat, cum rar mi-a fost dat sa vad. Agresiv, extrem de agresiv. Cand am putut i-am facut loc.
La prima benzinarie l-am prins pe marlan. Un baiet cam la 40 de ani, muncitor pe Germanika, cu sotie si doi copii in masina. L-am intrebat calm:
-Nu va suparati, de ce procedati asa? Nu aveam unde sa ma bag, nu ati pastrat distanta, soseaua era proasta. Daca eram incepator, ma panicam si probabil ca faceam accident.
Nu mi-a raspuns, nu meritam atata onoare din partea lui. S-a uitat la nevasta-sa si a spus:
-Astia din Romania tot prosti au ramas. Ai vrut tu la ma-ta, in loc sa mergem in Italia!
Fiind in fata lui la coada l-am intrebat daca o sa urle pana ma dau la o parte sau vrea sa il las in fata.
Nevasta-sa a raspuns:
-Tot tarani prosti ati ramas astia din tara, nici dracu nu va mai desteapta!
Am prieteni in Diaspora, o gramada. Ba chiar cred ca si eu o sa ajung pe acolo intr-o zi Stiu ca multi nu s-ar comporta niciodata ca gibonii. Niciodata! Ce am patit azi, am patit in trafic cu multi soferi din Romania. La fiecare drum pe autostrada. Dar am si eu o umila intrebare pentru multi dintre astia care se poarta asa: ce patiti, fratilor, cand ajungeti in tara? De la multi romani care traiesc acasa nu am pretentii, nu sunt pedepsiti cum trebuie de lege, nu stiu de frica Politiei, atat pot. Dar cei care vin din civilizatie... Ce va face sa uitati regulile din tara in care traiti? De ce acolo va purtati normal, iar aici altfel? E aerul de vina, o luati razna cand ajungeti la granita? Va spala cineva creierul, uitati brusc ce inseamna civilizatie si va manifestati ca marlanii care n-au iesit in viata lor din satul natal? De ce va purtati ca multi romani de aici?
De ce fac romanii asta, de ce sunt atat de agresivi? Din Diaspora sau nu...
E pura curiozitate.
Multumesc pentru raspuns.
PS: ii rog pe cei care nu inteleg postarea si o iau ca pe o jignire a Diasporei sa mai citeasca o data sau de cate ori e nevoie. Pana inteleg.”, a scris Silviu Iliuță pe Facebook.
ÎNCHISOARE pentru un șofer care se urcă la volan fără permis, sub influența alcoolului - Anunțul lui Marcel Ciolacu
 
Postarea lui Silviu Iliuță a generat numeroase reacții pe rețelele sociale, oamenii exprimându-și indignarea și împărtășind experiențe similare.
Comentariile au variat de la sugestii pentru a rezolva problema, cum ar fi creșterea amenzilor și implementarea unor măsuri de control mai stricte, până la povestiri despre întâlniri cu șoferi agresivi și periculoși, dar mai ales cu privire la comportamentul multor români întorși în țară.
 
„O parte a diasporei are un nejustificat complex de superioritate. Cei care au ramas in tara sunt considerati prosti. Ei, in schimb, au reusit. Din nefericire, nu folosesc banii pe care ii castiga pentru a se educa”, a scris un comentator.
 
„Eu cred invers, ei suferă de un complex de inferioritate. E comportamentul tipic omului frustrat, capabil "sa - și arate mușchii " numai unde poate”, i-a raspuns un utilizator Facebook.
 
„Evenimentul are prea puțin a face cu faptul că omul este emigrant. Dacă nu opreai, nu ai fi știut.
Dar felul agresiv în care conduc mulți dintre șoferi este o problemă cu care ne confruntăm zilnic și de care nu vom scăpa ușor și nici curând.
Eu cred că pot face față pe moment la astfel de evenimente (până am să mi-o iau în freză probabil) dar într-adevăr, din așa ceva se generează situații periculoase, nervi întinși la maxim, accidente și caramboluri, care din păcate nu se sfârșesc doar cu fiare îndoite”, a mai scris un internaut.
Noua lege care va lăsa mulți șoferi fără bani în portofel. La ce trebuie să fii atent, ca să nu te trezești cu o amendă usturătoare
Mai multe articole despre:
sofer flashuri autostrada sofer flashuri a1