MENIU

Smartphone-uri cu ecrane incasabile! Cercetătorii au găsit soluţia

Având în vedere preţul ecranelor la smartphone-urile actuale, mă mir că a durat atât dezvoltarea unor alternative incasabile.

Pentru că ni s-a întâmplat tuturor să ne scăpăm telefonul pe ciment şi ecranul acestuia să se spargă, un grup de cercători de la Unversitatea din Akron au căutat intens o soluţie.

Majoritatea ecranelor pe care le găsim pe smartphone-urile actuale sunt rezistente la zgârieturi, în partea datorită tehnologiei Gorilla Glass. Nu prea vedem însă unele care să poată fi date de pământ fără să se spargă sau să se crape în toate direcţiile, similar cu imaginea de mai sus.

Soluţia ar putea veni sub forma unei folii integrate la nivel hardware. Respectiva peliculă va fi realizată de cercetătorii de la Universitatea din Akron. Pentru acest proiect, aceştia au dezvoltat electrozi transparenţi care, atunci când sunt suprapuşi pe o suprafaţă din polimer, nu afectează la nici un nivel gradul de transparenţă al panourilor. Din acest punct de vedere, rezultatul final arată la fel de bine ca tehnologia actuală bazată pe  oxid de indiu şi staniu, doar că net superioară din punct de vedere al anduranţei. Practic, un ecran tratat în acest mod poate fi îndoit de 1000 de ori fără repercusiuni şi nici nu se cojeşte. Citeste mai mult pe playtech.ro.