MENIU

Slovacia dă mai departe vaccinul rusesc. Achiziția lui a dus la demisia guvernului și la critici din partea populației

Slovacia nu va mai administra vaccinul Sputnik-V

Guvernul din Slovacia a anunțat miercuri că va vinde sau va dona altor state vaccinul Sputnik-V. Achiziția serului a creat lungi controverse și o criză politică la Bratislava.

Este vorba despre 160.000 de doze de vaccin, reprezentând cea mai mare parte a primului lot achiziţionat din Rusia. În total, guvernul a comandat două milioane de doze, Slovacia devenind a doua țară din UE care l-a folosit, după Ungaria. 

Decizia a fost luată de premierul Igor Matovic fără consultarea partenerilor din coaliție, care se opuneau utilizării serului până când va fi autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Acest scandal a dus, în martie, la demisia șefului Guvernului. 

Vaccinul Sputnik-V se administrează în Slovacia din iunie, dar guvernul a anunţat că nu va mai comanda alte doze în afara lotului iniţial de 200.000 până când vaccinul va fi aprobat de EMA.

Conform site-ului guvernului, până în 22 iunie, doar 14.214 persoane s-au înscris pentru a li se inocula Sputnik V, dintre care 8.004 au primit deja vaccinul.

Având în vedere cifrele, ”este important să oferim posibilitatea ca vaccinurile să fie folosite în state terţe care arată interes”, a transmis guvernul de la Bratislava, precizând că Albania, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Argentina se află în această situaţie.

Până în prezent, din cei aproximativ 5,5 milioane de locuitori ai Slovaciei au fost vaccinați complat 1,4 milioane, fiind administrate în total 3,37 milioane de doze de vaccin anti-Covid, potrivit hotnews.ro.