MENIU

Situații excepționale, măsuri la fel. Ce opțiuni au la îndemână cei care refuză vaccinarea sau rapelul cu serul de la Astra Zeneca

Foto arhivă Inquam

Managerul Insittutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a declarat, la Realitatea PLUS, că cei care nu vor să facă rapelul cu serul AstraZeneca pot opta pentru o revaccinare cu ser de la alte companii. Dar asta înseamnă că trebuie să aștepți pe listele de programare și nimeni nu poate da o perioadă de timp în care vei putea fi vaccinat cu serul în care ai încredere.

„Este destul de dficil să facem o recomandare la ceva ce nu reprezintă  un studiu făcut pe baze științifice. Cei care au avut reacții trombotice la unul dintre vaccinuri, ar trebui să fie atent evaluate, iar dacă se poate să fie reluată schema de vaccinare cu un ser care alt mecanism de reproducere a schemei de anticorpi. Este nevoie să comunicăm transparent toate datele, iar dacă persoana nu dorește rapelul cu același ser se poate face vaccinarea cu un alt tip de vaccin”, spune managerul de la Institutul Marius Nasta.

Beatrice Mahler a declarat că noile modificări inițiate de Ministerul Sănătății, prin care pacienții în stare gravă pot primi un membru al familie care să stea alături de ei, nu face decât să vină în sprijinul celor internați la ATI.

„Nu cred că ne crează probleme suplimentare, pentru că orice suport din partea familiei pentru cei cu Covid e bine venit. Suportul familiei este esențial pentru evoluția pacientului. Ne dorim ca pacientul să depășească acel moment. Cu echipament corespunzător și respectând regulile de protecție pentru persoana care intră în ATI, putem face față”, consideră medicul specialist.