MENIU

Situaţie halucinantă în România. Viaţa unui bebeluş, la mâna CAS. Funcţionarii: "Reveniți mâine!"

Părinţii unui copil au rămas stupefiaţi, după ce s-au prezentat la Casa de Asigurări pentru semnarea unui formular. Deşi viaţa micuţului atârna de un fir de aţă, răspunsul funcţionarilor a fost: "Reveniţi mâine".

Un nou născut din Prahova are nevoie de o intervenție chirugicală complexă. Ajunge la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie, una dintre cele două unități medicale din București la care sunt arondate urgențele medicale grave ale copiilor din Prahova, scrie observatorulph.ro 

Ce nu știau nici părinții, doi oameni de la țară săraci și speriați, și nici medicii, era faptul că funcționarii Casei de Asigurări de Sănătate Prahova (CASPh) au suspiciuni incredibile referitoare la modul în care sunt întocmite documentele la Maria Curie.

Suspiciuni care înseamnă zile de întârziere sau refuzuri în a aviza Formularul 112 fără de care decontul tratamentului în străinătate este imposibil. 

Un colectiv de medici specialiști decide că poate fi salvat de la o moarte iminentă doar dacă este trimis de urgență în Italia. Dată fiind gravitatea diagnosticului, primesc pe loc acceptul colegilor italieni, fapt care se întâmplă doar în cazurile cu adevărat excepționale.

Timpul este factorul critic în salvarea vieții lui și orice întârziere poate fi fatală. Un medic, Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției Terapie Intensivă Neonatologică, își asumă toate riscurile și se oferă să îl însoțească pe durata transportului, inclusiv a zborului cu un avion de linie. Unul medical ar fi extrem de scump – minimum 15.000 de euro.

Tot medicii sunt cei care întocmesc și le dau părinților documentele necesare pentru accesarea Formularului E112, documentul care permite decontarea cheltuielilor medicale de către stat.

La CAS Prahova, părinţii s-au lovit de un zid. Funcţionarele le-au spus nonşalant să revină într-o altă zi.

Medic: Este inadmisibil că un funcționar al statului să își aroge atât de multă putere!

Silvia Costinean, medic Terapie Intensivă Neonatală la spitalul Marie Curie, a postat pe Facebook câteva mesaje în care îşi arată dezamăgirea faţă de sistem.

"Este inadmisibil că un funcționar al statului să își aroge atât de multă putere! Puterea de a decide cine trăiește și cine nu! Aceste suprastructuri ale Sistemului de Sănătate sunt în slujba cetățeanului, nu împotriva lui. Aceste suprastructuri nu ar putea există dacă în Sistem nu ar există doctori. În mod particular, în România, existența lor este inutilă pentru cetățean. Ele sunt utile doar pentru Partid. Sunt o sursă de bani pentru Partid. Bani iliciți", a scris medicul pe Facebook.

 

 

Mai multe articole despre:
bebe formular CAS prahova cas formular