MENIU

Situația din interiorul Azovstal, CRITICĂ: Rusia continuă să încalce acordul de încetare a focului. Apel DISPERAT al Regimentului Azov

Imagine aeriană Azovstal

Situația de la combinatul Azovstal, din orașul-port de la Marea Azov Mariupol continuă să fie critică. O spune chiar comandantul adjunct al Regimentului Azov, căpitanul Svyatoslav Palamar. Acesta a afirmat, într-un video publicat, astăzi, pe pagina de Twitter a Tpyxa News, că "este deja a treia zi de când inamicul (rușii - n.r.) a pătruns în fabrică", acesta acuzându-i pe rușii de faptul că încalcă acordurile de încetare a focului. Informația a fost confirmată anterior și de serviciile de informații britanice, care afirmau să Rusia continuă atacurile asupra orașelor cheie - Odesa, Herson și Mariupol, intenția ocupanților fiind aceea de a controla pe deplin accesul la Marea Neagră.

"Facem apel la comunitatea internațională să evacueze civilii și facem un apel personal către Comandantul Suprem să aibă grijă de soldații răniți care mor într-o agonie teribilă din cauza tratamentului inadecvat. Solicităm să se ofere ocazia de a duce trupurile soldaților, astfel încât ucrainenii să își poată lua rămas bun de la eroii lor”, se arată în mesajul transmis de comandatul adjunct al Regimentului Azov. 

Address by the Deputy Commander of the Azov Regiment, Captain Svyatoslav Palamar, on the situation at Azovstal.

He said that it was already the third day since the enemy had broken through to the plant. The Russians are violating the ceasefire agreements. pic.twitter.com/mdmsAR0RUs

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) May 5, 2022

Acuzațiile autoritățile ucrinene față de acțiunile armatei lui Putin se țin lanț. Petr Andryushchenko, consilierul primarului Mariupolului, a spus că civilii din orașul sunt îmbrăcați în uniforma Forțelor Armate ale Ucrainei pentru „parada prizonierilor” din 9 mai, când regimul lui Vladimir Putin sărbătorește "Ziua Victoriei". 

De altfel, informații disperase despre situația din Mariupol, cu accent pe combinatul Azovstal, au apărut pe tot parcursul zilei de astăzi. 

NEXTA a relatat, astfel, tot pe Twitter, că Azovstalul a fost bombardat din artileria navală. Situația de la fabrică este aproape critică, scria agenția, postarea fiind însoțiță de un video care arată o serie de explozii și fumul gros care se ridică în aer.

⚡️The "#Azovstal" was shelled from the ship\"s artillery. The situation at the plant is close to critical. pic.twitter.com/LBg0jTvjZv

— NEXTA (@nexta_tv) May 5, 2022

CNN scria, la rândul său, citând un oficial de la Pentagon, că 2.000 de militari ruși sunt staționați la Mariupol. Potrivit oficialului citat, trupele ruse se deplasează spre sudul țării.

Acelai oficial declara că, în ceea ce privește situația de la Mariupol, armata rusă ne arată un „progres lent și inegal”.