MENIU

Sistemul de urgență, motiv de DISPUTĂ MAJORĂ între Rafila și Arafat: proiect de lege EXPLOZIV

Echipaj SMURD - imagine de arhivă

Scandal de proporții între Alexandru Rafila și Raed Arafat din cauza unui proiect de lege privind sistemul medical de urgență. Ministrul Sănătății îl acuză pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) că vrea să dețină monopol asupra serviciilor de urgență prin această lege, fără să mai fi cerut avizul ministerului. Pe de altă parte, DSU neagă acuzațiile aduse. În urma tensiunilor, Alexandru Rafila spune că e gata să îi cedeze funcția lui Raed Arafat, dacă se ajunge ca proiectul să intre în vigoare și spune că este aberant și ilogic. Potrivit unui document obținut în exclusivitate de Realitatea PLUS, Alexandru Rafila a transmis nemulțumirile către Guvern și Parlament. 

Alexandru Rafila spune că nu a fost în niciun moment informat despre acest proiect de lege, pe care îl consideră nedrept, pentru că Ministerul Sănătății finanțează activitatea medicală de urgență.

"Această poziționare și insistență de coordonare a unei activități medicale de către un alt minister decât ministerul sănătății, care este exclus de pe lista avizatorilor unui proiect de lege carfe are ca și obiect sănătate, mi se pare absolut de necrezut", a afirmat Alexandru Rafila, la un post tv. 

În paralel, ministrul Sănătății le-a transmis liderilor coaliției că proiectul încalcă flagrant legislația în vigoare.

"Considerăm așadar că asistența medicală de urgență este componentă a sistemului de sănătate publică și NU poate face parte din DOMENIUL DE ACTIVITATE al Ministerului Afacerilor Interne, aparținând DOMENIULUI de activitate al Ministerului Sănătății", se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, Departamentul pentru Situații de Urgență neagă acuzațiile. Instituția transmite că are deja atribuții pe linia de asistență medicală de urgență și că această lege nu interferează cu activitatea niciunei structuri a Ministerului Sănătății. Prin urmare, spune că acesta a fost motivul pentru care nu a solicitat ca ministerul să fie consultat sau să i se ceară aviz.

Nu este primul episod de ceartă dintre cei doi oficiali. În trecut, Alexandru Rafila cerea ca SMURD-ul să treacă,, de la Ministerul de Interne la Sănătate. Acum șeful DSU vine cu acest proiect controversat, care lasă în aer modul în care vor fi integrate sistemele medicale de urgență. 

Mai multe articole despre:
rafila arafat smurd servicul de urgenta