MENIU

Sistem civilizat pentru colectarea deșeurilor, implementat, în curând, în România. Mircea Fechet declară război ”arderilor ilegale”

Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat vineri seară, în emisiunea ”Legile Puterii” de la Realitatea Plus, că sistemul ”garanție-depozit” va fi lansat în câteva zile. Sistemul presupune înapoierea la magazine a sticlelor și PET-urilor și primirea garanției de 50 de bani pentru fiecare recipient. Peste un sfert din deșeurile din țară sunt produse în București, atrage atenția ministrul.

”Foarte repede, într-un număr de zile, vom lansa sistemul garanție-depozit. Un sistem prin care, ori de câte ori cineva consumă o băutură, va înapoia la magazin acea doză, cum se întâmplă în cele mai civilizate țări din UE.

Va lua înapoi garanția de 50 de bani pentru acel recipient. Ne vom asigura că cel puțin șase miliarde de sticle sau PET-uri vor ajunge în instalațiile de reciclare, nu în gropile de gunoi”, a anunțat Fechet. 

Ministrul Mediului a reamintit că majoritatea deșeurilor se descompun în foarte mulți ani și că ”vor rămâne moștenire copiilor noștri”.

”Am declarat război arderilor ilegale în jurul Bucureștiului (...) 
Sunt foarte multe situații în țară, există reclamații. Nu ne interesează doar Bucureștiul - descinderile de ieri (de la Sintești n.red) nu au avut o natură politicianistă - sunt cazuri și în Dolj, Răcari-Dâmbovița, Bolintin-Călărași, Giurgiu. Chiar și la Sintești ne vom reîntoarce pentru a stârpi acest fenomen care se numește ardere ilegală de deșeuri. 
Acest fenomen este destul de rar întâlnit în UE. Să ai munți de gunoaie în proximitatea orașelor...acest fapt ne creează niște probleme formidabile de mediu. 
Există încă nenumărate deșeuri, fie că vorbim de depozite de deșeuri municipale, fie industriale. Suntem restanți la capitolul închidere”, a spus Fechet.

Ministrul Mediului a atras atenția că Bucureștiul produce peste un sfert din cantitatea totală de deșeuri din țară, aflându-se sub media națională în privința colectării separate. 

”Dacă discutăm de deșeuri, din păcate, Bucureștiul este sub media națională cânt ne raportăm la colectarea separată a deșeurilor. 
Mai mult de un sfert din cantitatea totală de deșeuri din România se produce în București. Este singurul municipiu din România care are două proceduri de infringement declanșate. 
Deșeurile depozitate generează poluare. Când sunt incendiate, cum se întâmplă la Sintești, produc cu atât mai multă poluare pentru că toți acești compuși toxici ajung, în final, în plămânii cetățenilor. 
Trebuie să se ia o decizie comună - municipalitatea, pe de-o parte, și comunele și orașele din jur, pe de altă parte - să se găsească o soluție pentru colectare. 

Bucureștiul este codaș și la sortarea deșeurilor. La capitolul depozitare, depozităm aproape 90% în gropile de gunoi. Deșeurile vor rămâne moștenire copiilor noștri”, a adăugat Fechet.

Citește și: ”Descinderi în forță cu zeci de mascați la Sintești: ZECI de persoane sunt suspectate că ard ilegal deșeuri! Ministrul Mediului, la fața locului”