MENIU

Singurele 10 FEMEI DIN ROMÂNIA care merg în zonele de CONFLICT

Femeile intră în casele băştinaşilor, neînarmate, pentru a negocia cu ei

Într-o lume care poate să alunece în orice moment în război, 10 femei din Armata Română demonstrează că sunt definiţa curajului. Astăzi, în cadrul Campaniei Femeia Puternică demarată de REALITATEA TV, vorbim despre doamnele din batalionul special al Forţelor Terestre. Femei-soldat, care sunt nevoite să intre neînarmate în casele localnicilor din zonele de conflict pentru a purta tratative cu ei.

Doamnele din imagini sunt soldaţi în armata română. Sunt bine pregătite fizic, ştiu să folosească arma, dar au totuşi o misiune paşnică. Sunt singurele 10 femei din România care merg în zonele de conflict, intră în casele localnicilor şi încearcă să-i convingă să ia parte la diferite acţiuni sociale.

În misiunile din Afganistan, unde la fiecare pas poate exploda o bombă, femeile trec pragul băştinaşilor fără arme. Colegii lor bărbaţi le supraveghează de la distanţă. Cea mai mică greşeală ar putea compromite misiunea şi le-ar putea costa viaţa. Aşa că pentru ele este important să cunoască temeinic tradiţiile şi cultura localnicilor.

"Este cel mai important. Nu am voie sa ofer sau sa intind mana stanga, pentru ca ei considera mana murdara tot ce ofer si tot ce primesc, primesc cu mana dreapta", a spus plutonierul major Cristina Oncica.

Plutonierul Major Cristina Oncică a fost printre primele femei din batalion care au ajuns în Afganistan şi printre norocoşii care s-au întors în viaţă.

"In prima misiune am avut 4 colegi care mi-au murit. Si ma rugam sa ne intoarcem cu totii acasa, sa nu se mai intample. Se intampla. Oricat de bine ai fi pregatit pericole acolo sunt la tot pasul".

Colega Cristinei, Magdalena Bucălie, este şef de echipă în cadrul plutonului şi s-a întors în luna august dintr-o misiune din Afganistan. Acolo a asigurat paza femeilor care purtau discuţii cu localnicii, acum se pregăteşte să facă parte din echipa de negociatori. La doar 25 de ani dă dovadă de foarte mult curaj. "Chit ca este un incident cu dispozitiv improvizat de lupta, sau ca se trage asupra patrulei, te sperii, te calmezi, iei o gura de aer, te gandesti la siguranta oamenilor si incerci sa rezolvi situatia".

Într-o ţară musulmană, unde femeile sunt privite cu superioritate de către bărbaţi, femeile din armata Română reuşesc să se impună cu mult calm şi înţelepciune.