MENIU

Sindromul picioarelor neliniștite: simptome și cauze. Când trebuie să mergi la medic

Picioare

Sindromul picioarelor neliniștite este o boală neurologică de tip senzitiv și motor care afectează calitatea vieții pacientului prin faptul că o deprivează de somnul nocturn. Boala este mai frecvent diagnosticată la femei decât la bărbați, respectiv la persoanele între 50 și 65 de ani

 ”Sindromul picioarelor neliniștite (SPN), denumit și sindromul Ekbom, acesta este o afecțiune destul de frecventă, mai ales la femei, care se face simțită în special spre seară și în timpul somnului. Persoanele cu SPN simt o nevoie imperioasă de a-și mișca picioarele, se plâng de o senzație inconfortabilă la nivelul membrelor inferioare și de tulburări ale somnului. De asemenea, în timpul somnului, pot să apară mișcări involuntare, spasmodice ale membrelor inferioare", spune doctorul Doru Baltag, medic primar neurolog, Directorul medical al Spitalului Clinic de Recuperare Iași, relatează Ziarul de Iași.

Potrivit medicului, unii pacienti au descris simptomele ca o senzație de curent electric sau de mâncărime. De obicei, simptomatologia apare în repaus, în poziție culcat, șezut sau în timpul somnului, fiind ameliorată temporar prin mișcare. 

"Etiologia SPN este necunoscută. Cu toate acestea, studiile arată că ar putea fi legată de un echilibru perturbat al unei substanțe chimice de la nivel cerebral, numită dopamină. Dopamina se secretă în mod natural și intervine în coordonarea mișcărilor. Nivelul sanguin al dopaminei scade seara, putându-se astfel explica de ce simptomele SPN se agravează seara și pe perioada nopții.

O altă cauză a SPN o constituie deficiența de fier, care intervine în producția de dopamină. Există două tipuri de SPN: primar și secundar. SPN primar apare în mod natural. Poate apărea la orice vârstă deși, de obicei, apare la adulții tineri cu simptome minime, ușoare. După vârsta de 50 de ani simptomele pot deveni mai frecvente și severe, producând perturbări ale somnului. 
SPN secundar apare ca și complicație a unei alte afecțiuni precum: anemia feriprivă, insuficiența renală cronică,  sarcina, alcoolismul cronic.

Unele medicamente pot, de asemenea, agrava simptomatologia ca antidepresivele, antipsihoticele, antihipertensivele sau cele pentru bolile de inimă, tratamente antialergice sau de raceală și tranchilizantele.

SPN este diagnosticat cu ajutorul simptomatologiei, iar medicul specialist va discuta cu  pacientul în legătură cu simptomatologia pe care acesta o acuză", mai spune doctorul Baltag.

Acesta afirmă, de asemenea, că multe dintre formele de sindrom al picioarelor neliniștite sunt ușoare și nu necesită tratament. Aceste forme pot fi ameliorate prin câteva schimbări de viață simple. Cu toate acestea, în cazul simptomelor severe, se recomandă tratament asociat - medicamentos dar și modificarea stilului de viață. 

Se vor evita substanțe stimulante precum tutun, alcool, cafea, se recomandă stabilirea unui program regulat de somn prin culcatul și sculatul la aceleași ore, efectuarea de exerciții fizice regulate (nu însă în preajma orelor de somn), dar și evitarea medicamentelor care ar putea declanșa simptomele SPN sau le-ar putea agrava. 

"Dacă SPN este produs prin deficiența de fier, tratamentul cu fier poate reduce simptomatologia. Dacă sarcina este cea care a declanșat simptomele, de obicei ele dispar până la patru săptămâni după naștere”, a arătat doctorul.