MENIU

Sindromul Lazăr: Misterul oamenilor decedați care revin la viață, descifrat de medici

Învierea lui Lazăr, pictură de Leon Bonnat

Încă de pe vremea antichității, există numeroase relatări despre oameni care, aparent morți, au revenit la viață ulterior. Aceste povestiri fascinante au fost întotdeauna însoțite de mister și de întrebări legate de ceea ce se întâmplă în momentul în care cineva pare a-și recăpăta viața după ce a fost declarat mort.

Sindromul Lazăr, denumit astfel după reînvierea biblică a lui Lazăr, se referă la cazurile rare în care persoanele declarate moarte revin la viață fără nicio intervenție medicală evidentă. Aceste situații extraordinare au fost documentate în diverse culturi și perioade istorice, deși rămân rare și până în prezent inexplicabile. 

Cunoscută și sub numele de autoresuscitare, se referă la un eveniment în care o persoană intră în stop cardiac (însemnând inima sa s-a oprit), dar repornește spontan și circulația se reia după ce încercările de resuscitare au încetat.

Un studiu din 2020 a trecut în revistă întreaga literatură medicală cunoscută despre acest fenomen curios și a reușit să găsească 65 de pacienți care au experimentat autoreanimare între 1982 și 2018. Optsprezece dintre acești oameni (28 la sută) au reușit să-și revină complet după înfruntarea cu moartea.

Un raport de caz din 2001 explică povestea unui bărbat de 66 de ani care a intrat în stop cardiac cu un anevrism de aortă abdominală suspectat de scurgeri. După ce au fost transportați de urgență la spital, medicii au încercat să-l resusciteze timp de 17 minute. Au încercat toate manevrele obișnuite, inclusiv compresii toracice și șocuri de defibrilare, dar în cele din urmă a fost declarat mort. Monitoarele au fost oprite și ventilatorul a fost deconectat, totuși, chirurgul a rămas în cameră cu pacientul, folosind ocazia ca exemplu pentru a preda unui grup de studenți la medicină prezenți.

În mod remarcabil, zece minute mai târziu, chirurgul a simțit un puls. După luarea măsurilor necesare, bătăile inimii pacientului s-au reluat complet, anevrismul a fost tratat și omul și-a revenit complet.

Drama artistei de muzică populară care s-a trezit din comă: intrată în moarte clinică, a avut experiențe tulburătoare

Teoria sindromului Lazăr ridică câteva întrebări fundamentale despre definițiile morții. Legea SUA spune că moartea este definită ca: „O persoană care a suferit fie (1) încetarea ireversibilă a funcțiilor circulatorii și respiratorii, fie (2) încetarea ireversibilă a tuturor funcțiilor întregului creier, inclusiv a trunchiului cerebral, este moartă”. De obicei, este o metodă destul de sigură de a defini moartea, dar este clar că încetarea ireversibilă a inimii nu este întotdeauna clară. Uneori poate părea că se oprește și omul a decedat, doar pentru a reveni în mod neașteptat înapoi la viață, scrie IFL Science.

La începutul acestui an, un studiu a subliniat că moartea ar putea să nu fie neapărat un moment instantaneu de „stingere a luminii”, ci un proces relativ lent și rătăcitor. Oamenii de știință au monitorizat îndeaproape semnele vitale ale a peste 600 de pacienți grav bolnavi în timp ce aceștia au fost deconectați de la aparatele de susținere a vieții, dezvăluind că inima se poate opri și reporni adesea de mai multe ori în timpul procesului de moarte înainte de a se opri definitiv.

Povestea incredibilă a polițistului care a înviat din morți, după ce a stat 12 ore la morgă

Mai multe articole despre:
lazar morti resuscitare inviere inviat moarte clinica