MENIU

Simptomele provocate de tulpina Omicron durează mult mai puțin decât la infectarea cu Delta - Vești bune pentru piața muncii în 2022

Simptomele provocate de tulpina Omicron durează mult mai puțin decât la infectarea cu Delta - Vești bune pe piața muncii în 2022

Simptomele de COVID-19 durează mai puţin timp la pacienţii infectaţi cu varianta Omicron decât la cei infectaţi cu varianta precedentă, Delta, cel puţin în cazul persoanelor vaccinate împotriva noului coronavirus.

Simptomele date de infectarea cu varianta Omicron durează mai puțin la cei vaccinați. Anunțul este de acum oficial, potrivit studiului realizat în Marea Britanie şi publicat vineri în revista medicală The Lancet.

Pentru cei care nu au făcut doza booster, simptomele au avut o durată medie de 8,3 zile în cazul infectării cu Omicron, comparativ cu 9,6 zile pentru cei infectaţi cu Delta. Diferenţa a fost însă şi mai mare în cazul vaccinării cu doza booster: 4,4 zile de simptome pentru Omicron, comparativ cu 7,7 zile pentru Delta.

Studiul a confirmat și că tulpina Omicron, chiar dacă este mult mai transmisibilă, are o virulență mult mai redusă. Infectările cu Omicron au generat mai puține spitalizări decât Delta și mai puține decese. Procentul acestora scade cu atât mai mult în cadrul unei populații cu un grad de vaccinare ridicat. Studiul arată că la bolnavii de COVID-19, cu Omicron, riscul de spitalizare a fost redus cu un sfert față de cei care s-au infectat cu varianta Delta, mult mai agresivă.

Simptomul „clasic”, mult mai rar în cazul Omicron - pierderea mirosului. Durerile de gât, mai frecvente

Studiul britanic a mai pus în evidență și cazurile reduse de simptomatologie clasică de coronavirus. Și anume, pierderea mirosului este mult mai rară în cazul infectării cu Omicron decât în cazul contractării variantei Delta de coronavirus.

Doar 17% dintre pacienţii infectaţi cu Omicron şi-au pierdut simţul mirosului, comparativ cu 53% dintre cei infectaţi cu Delta. În schimb, durerile în gât au fost mult mai frecvente la pacienţii infectaţi cu Omicron. Durerea în gât a fost mai frecventă în cazul celor infectați cu Omicron - 70,5% față de cei infectați cu Delta - 60,8%. 

Pentru a evalua diferenţele dintre simptomele cauzate de Delta, varianta dominantă în mare parte a anului 2021, şi cele provocate de Omicron, care a depăşit-o ca răspândire pe plan global începând de la sfârşitul anului trecut, cercetătorii britanici au studiat cazurile unui număr de aproximativ 63.000 de pacienţi, pri nintermediul aplicației Covid-19 ZOE. Toți cei analizați erau vaccinaţi înainte de infectarea lor cu SARS-CoV-2. Este vorba de cei care au raportat simptome în aplicația ZOE în perioada 1 iunie 2021 și 17 ianuarie 2022. 

Importanța acestui studiu este legat de politica de sănătate ce poate fi creionată în fiecare țară, știindu-se astfel că o perioadă mai scurtă de boală și posibil de infecțiozitate, deci mai puține spitalizări și internări la ATI, presupune afectarea mult mai mică a prezenței la locul de muncă, absența din motive de boală fiind mult scăzută.

Studiul britanic a fost realizat înainte ca subvarianta BA.2 de Omicron să devină predominantă, astfel că aceste concluzii, privind varianta BA.1, nu pot fi considerate echivalente cu cele din cazul noii subvariante.