MENIU

Simptome ale atacului cerebral pe care oamenii le ignoră

Simptome ale atacului cerebral pe care oamenii le ignoră

Atacul cerebral, cunoscut și sub denumirea de accident vascular cerebral (AVC), este a treia cauză de mortalitate la nivel mondial, după bolile cardiovasculare și cancer. Organizația Mondială a Sănătății susține că, până în anul 2030, atacul cerebral va surclasa celelalte două afecțiuni.

Probleme de vedere

Persoanele care au fost victimele unui atac cerebral se vor confrunta cu tulburări de vedere precum vedere neclară sau dublă sau chiar pierderea completă a acuității vizuale la unul din ochi. Sincer acum, câte dintre noi s-ar gândi că tocmai au avut de-a face cu un AVC dacă ar începe să vadă neclar?

Amețeli și grețuri

Sunt unele dintre cele mai frecvente simptome ale atacului cerebral și, totodată, unele dintre cel mai ușor de confundat. De ce să te gândești că tocmai ai suferit un AVC când ai putea să te gândești că te confrunți cu o problemă digestivă sau, pur și simplu, cu oboseala accentuată?

Durere accentuată

Durerea accentuată nu poate fi considerată simptom specific accidentului vascular cerebral decât în situația în care aceasta este vie și apare spontan în brațe, picioare, degete sau în regiunea feței.

Sughiț

Sughițul este o contracție involuntară a diafragmei, determinată de o ușoară iritație a stomacului. În mod normal, acesta nu semnalează o problemă de sănătate și este pasager. Poate fi considerat însă unul dintre simptomele atacului cerebral atunci când durează prea mult, situație în care afectează centrul respirației din creier. Acest simptom se manifestă cu precădere la femei.

Tahicardie

Viteza cu care bate inima poate fi influențată de factori precum efortul, stresul, supărarea. Din păcate, acesta este unul dintre cele câteva simptome ale atacului cerebral cel mai ușor de confundat. Dacă inima îți bate prea repede sau, dimpotrivă, ai impresia că nu bate aproape deloc, ia în considerare faptul că ai putea fi victima unui AVC.

O durere de cap severă

Durerea de cap foarte puternică este adesea un semn al prezenței atacului cerebral. Acest simptom este întâlnit cu precădere la femeile și tinerii care s-au confruntat în trecut cu migrene.

Simptome ale atacului cerebral care ar trebui să te trimită urgent la medic

Dacă simptomele despre care ți-am vorbit până acum pot semnala probleme de sănătate minore, cele asupra cărora ne vom opri în continuare ar trebui să te alarmeze și să te trimită direct în serviciul de urgență:

– Dificultățile de vorbire și confuzia – atacul cerebral generează frecvent dificultăți de comunicare, afectând capacitatea de exprimare și de înțelegere. Astfel, victima unui AVC va fi adesea incapabilă să rostească o frază sau va amesteca cuvintele în interiorul frazei;

– Slăbiciunea membrelor – în urma unui atac cerebral, picioarele și brațele vor deveni greu de controlat. Tot ce trebuie să faci este să întinzi brațele cu palmele orientate în sus și să menții poziția timp de 10 secunde. Dacă unul dintre brațe cade fără a-l putea controla, este cazul să apelezi serviciul de urgență;

– Modificări ale feței – unul dintre cele mai importante simptome ale atacului cerebral este slăbirea mușchilor într-o anumită zonă a feței, ceea ce duce la incapacitatea de a putea controla respectiva regiune. Dacă te afli în această situație, încearcă să zâmbești. Dacă nu reușești să ai un zâmbet complet și corect, cel mai probabil te confrunți cu un AVC.

Sursa: avantaje.ro

Mai multe articole despre:
inimă infarct simptome