MENIU

Municipiul Sibiu, carantinat - Raed Arafat a făcut anunțul oficial

Carantina in Sibiu

Sibiul intră în carantină. De luni, orașul președintelui va fi închis. Se va putea ieși sau intra doar cu un motiv bine întemeiat. Mall-urile și anumite magazine vor fi închise chiar de mâine. Măsurile drastice au fost luate azi, după ce șeful Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a discutat cu autoritățile locale. În plină pandemie, nu au lipsit nici scandalurile. Șeful Direcției de Sănătate Publică din Sibiu și-a dat demisia, iar subprefectul a fost demis.  

Raed Arafat a anunțat că orașul Sibiu urmează să fie carantinat. El a anunțat o serie de măsuri severe pentru a limita răspândirea virusului și pentru a scădea incidența.

UPDATE: Raed Arafat a anunțat carantinarea orașului Sibiu. "Carantina începe de luni dimineață", a anunțat Raed Arafat.

Sibiu a ajuns la o rată de infectare 7.78 și înregistrează 470 de cazuri noi, conform ultimelor date de la GCS.

Toate terasele se închid, iar magazinele închid la ora 20.00, în loc de ora 21.00. În intervalul orar 10.00 – 13.00, în magazine au voie să facă cumpărături doar persoanele peste 65 de ani.

Orașele Sibiu, Șelimbăr și Cisnădie sunt carantinate de lunea viitoare timp de două săptămâni, a anunțat vineri Raed Arafat. În plus, pe durata week-endurilor, mall-urilor vor fi închise, având voie să funcționeze de luni până vineri cu program redus.

Iată declarațiile făcute de Raed Arafat chiar de la Sibiu:

"Având în vedere incidența mare a cazurilor de coronavirus, vom institui măsura de carantinare a Sibiului, la un loc cu Șelimbăr și cartierul Arhitecților, începând de luni. La fel, vor intra în carantină și localitățile Tălmaciu și Cisnădie.
Închiderea magazinelor și a mall-ului pe toată perioada weekendului, încă din acest weekend, cu excepția farmaciilor, a magazinelor agro-alimentare și a piețelor. Pe durata carantinei, magazinele se închid la ora 20, terasele vor rămâne închise, inclusiv cele aflate în spațiul deschis. Magazinele pot primi cel mult o persoană la opt metri pătrați, respectând toate regulile de sănătate publică emise, iar între orele 10 și 13, procurarea de alimente și materiale necesare va fi rezervată persoanelor cu vârste de peste 65 de ani. Pentru ieșirile sau intrările în zona de carantină există excepții: asistența medicală de urgență, activitatea profesională, cumpărarea alimentelor – pe baza declarației pe propria răspundere. Activitățile religioase se vor desfășura numai în spații deschise. La sfârșitul celor 14 zile, care sunt socotite de luni, vom face o nouă evaluare. Rugămintea noastră către populație este să înțeleagă și să colaboreze pentru aceste măsuri, care sunt extrem de necesare pentru a reduce impactul asupra sectorului sanitar și scăderea incidenței virusului. Colegii de la Spitalul Militar suplimentează cu încă 5 paturi locurile de acolo, iar astăzi, trei pacienți de la ATI urmează să plece la Târgu Mureș, unde sunt locuri disponibile. Și acolo se va suplimenta mâine numărul cu încă zece paturi.", a declarat Raed Arafat.

Scandal la Sibiu în ziua carantinării orașului. Șeful Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, va ajunge aici pentru a lua împreună cu autoritățile o decizie. De cealaltă parte, fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, nu este de acord cu carantinarea. EA:Rata de infectare în Sibiu a ajuns la 11,11 la mia de locuitori.

Dr. Victor Costache, fost ministru al Sănătății în Guvernul Orban, spune că măsura de carantinare a Sibiului ar fi ”soluție inspirată din Evul Mediu”

„Mi s-ar părea o decizie total neinspirată și forțată, este complet nerealist să închizi un oraș mare, trebuie să învățăm să adoptăm noile metode ale medicinei moderne și nu soluții inspirate din Evul Mediu”, a declarat într-un interviu pentru Tribuna, dr. Victor Costache, referindu-se la discuțiile privitoare la posibila închidere și canatinare a Sibiului, oraș care înregistrează o rată mare de infectare cu COVID-19, scrie Tribuna.ro.

„O testare în masă sau implementarea rapidă a aplicațiilor de telefonie mobilă de depistare a contacților direcți pe bază de locație GPS, adoptate deja cu succes de către țări precum Singapore, China și Taiwan sau Japonia și la care s-a lucrat și în România, dar nu au fost implementate, reprezintă soluții mult mai inspirate și adaptate la realitate”, este de părere dr. Costache.

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă, dacă se va aproba cererea DSP Sibiu de carantină pentru municipiul Sibiu și alte localități din județul Sibiu.

„Avem o procedură. Există un sistem de evaluare a situației din punct de vedere al sănătății publice, care este pus la punct de Institutul Național pentru Sănătate Publică. Se face evaluarea din mai mulți parametri. Dacă Direcția de Sănătate Publică propune carantinarea, procedura este să fie avizată această procedură de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență iar decizia finală o ia comandantul acțiunii respectiv secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat”, a răspuns Orban.

Acesta a precizat că a discutat acest aspect cu Raed Arafat, și șeful DSU planifică o deplasare în județele Alba și Sibiu. „Va face o evaluare și o discuție cu specialiștii la fața locului urmând să iau o decizie în acest sens”, a mai spus Ludovic Orban.

Șeful DSU este așteptat, vineri, la CJSU Sibiu, pentru a decide asupra solicitării DSP de impunere a carantinei în municipiul Sibiu, în orașele Tălmaciu și Cisnădie, precum și în satul Șelimbăr.

Municipiul Sibiu ar putea intra în carantină. Între timp, subprefectul de Sibiu a fost demis, în timp ce prefectul este în izolare deoarece este infectat cu coronavirus.

Judeţul Sibiu înregistrează în continuare o rată de infectare cu SARS-CoV-2 de peste 7 la mia de locuitori, în timp ce municipiul Bucureşti a scăzut uşor sub 5 la mia de locuitori, potrivit raportării transmise, joi, de Grupul de Comunicare Strategică.

Conform GCS, incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, calculată în ultimele 14 zile, la mia de locuitori, este de 7,4 în judeţul Sibiu, în creştere faţă de ziua precedentă, când a înregistrat 7,19.

În județul Sibiu sunt active un număr de 1877 de cazuri confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, distribuite conform tabelului de mai jos pe raza Unităților Administrativ Teritoriale ale județului Sibiu.

MUNICIPIUL SIBIU    1028
MUNICIPIUL MEDIAS    109
ORAS AGNITA    36
ORAS AVRIG    67
ORAS CISNADIE    132

Mai multe articole despre:
raed arafat orban sibiu carantina coronavirus