MENIU

Şi-a trosnit degetele timp de 60 de ani doar la o mână. Ce diferență există acum între mâinile lui

<p>Ce se &icirc;nt&acirc;mplă dacă &icirc;ţi trosneşti degetele? Adevărul pe care nimeni nu ţi-l spune</p>

Oamenii de ştiinţă au folosit tehnologia cu ultrasunete pentru a afla ce se întâmplă, exact, la nivelul articulaţiilor noastre, atunci când ne trosnim degetele, punând capăt unei dezbateri vechi de câteva decenii despre ce anume face ca acest sunet distinctiv să se producă.

Cercetatorii de la Universitatea din Alberta (Canada) au publicat o lucrare bazată pe imagistica RMN a articulaţiilor degetelor. Răspunsul lor este că sunetul produs de pocnirea degetelor este cauzat de distrugerea bulelor de aer, care se formează în fluidul ce înconjoară articulaţiile noastre, numit şi lichid sinovial. Atâta timp cât tehnologia cu ultrasunet poate înregistra ce se întâmplă în interiorul corpului uman de până la 100 de ori mai rapid decât o face RMN-ul, o altă echipă de oameni de ştiinţă a decis să investigheze această afirmaţie.

Echipa condusă de radiologul Robert D. Boutin de la Universitatea din California, din Davis, a recrutat 40 de participanţi sănătoşi, dintre care 30 îşi trosneau degetele regulat, iar 10 nu o făceau. Dintre primii 30, care ziceau că obişnuiesc să-şi pocnească degetele, cei mai în vârstă au afirmat că o făceau cam de 20 de ori pe zi în ultimii 40 de ani.

Participanţii au fost rugaţi să-şi trosneasă articulaţia de la baza fiecărui deget, cunoscută sub numele de metacarpofalangiene (MPJ), în acest timp se făceau observaţii printr-un aparat cu ultrasunete. Conform părerii lui Boutin, cercetatorii se aşteptau să ”vadă” ceva deosebit în articulaţii, însă nu erau pregatiţi pentru un astfel de rezultat...exploziv.

"Ceea ce am văzut a fost un flash luminos pe ultrasunete, ca un foc de artificii ce explodează în comun. A fost o constatare destul de neaşteptată", a declarat Robert D. Boutin.

Această afirmaţie este susţinută şi de rezultatele unui experiment medical din California. Un medic a “exersat” 60 de ani, trosnindu-şi degetele la o mână, iar la cealaltă mână – nu. El nu a înregistrat nici măcar o diferenţă între cele două mâini.

"Au existat mai multe teorii de-a lungul anilor şi multe controverse cu privire la ceea ce se întâmplă atunci când îţi trosneşti degetele. Suntem încrezuţi că sunetul ce este emis şi flashul luminos din imaginile cu ultrasune sunt legate de schimbările dinamice ale presiunii din lichidul sinovial al articulaţiilor, asemănător cu un balon de gaz ", explică Boutin.

În aprilie, echipa de la Universitatea din Alberta a susţinut ipoteza de distrugere a bulelor din înregistrările RMN, dar încă nu au venit cu nicio dovadă concludentă.

"Ce anume face ca acest sunet să se producă, este o întrebare surprinzător de grea pentru a răspunde. Eu vă pot spune numai ce am văzut în mod sigur. Un fulger luminos în articulaţie şi numai după asta, am auzit sunetul de poc! Nu invers", a declarat Robert D. Boudin.

Ceea ce afirmă, cu siguranţă, cercetatorii este că nu au detectat nici o durere imediată, umflături sau alte deteriorări la nivelul articulaţiilor şi nu au observat nici o diferenţă perceptibilă între încheieturile persoanelor obişnuite să-şi pocnească degetele şi cei care nu o fac.

Sursa: Descoperă

Mai multe articole despre:
sănătate efecte articulaţii trosnit degete obiecei