MENIU

Sfântul Ilie, Moșii de Sântilie și Săptămâna Pârliilor

Sfântul Ilie, Moșii de Sântilie și Săptămâna Pârliilor

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

Sfântul Ilie se sărbătorește pe 20 iulie, în fiecare an, fiind considerat, în tradiția populară, divinitate a fulgerului și dușman al forțelor malefice. Conform etnografului Marcel Lapteș, ”poporul îl celebreză pe Sfântul Ilie ca fiind patronul verii caniculare și a frământărilor meteorologice” deoarece ”răcorește atmosfera desfăcând ploile și fulgerând demonii”.

Sărbătoarea Sfântului Ilie aduce cu sine o serie de interdicții și obiceiuri creștine sau păgâne:

 

-          Când plouă cu tunete și fugere, sătenii din Țara Hațegului înfig în pământ un toiag cu  mâner de metal

-          Nu se taie mere cu cuțitul de Sfântul Ilie deoarece se consideră că următoarele 7 zile vor aduce furtuni crâncene și grindină

-          Copiii nu au voie să arunce mere în sus ca să nu atragă grindină asupra holdelor

-          De Sfântul Ilie se duc la biserică, spre sfințire, mere, prune și pere văratice pentru a atrage belșug de rod și în anii următori

-          Femeile nu aprindeau deloc focul în vatră și nici nu lucrau de Sfântul Ilie de teamă că Sfântul le va pedepsi cu trăznet și grindină

În mitologia românească, sărbătoarea Sântului Ilie se extinde prin Săptămâna Pârliilor, Parliile fiind cele 3 surori ale lui Santilie; cele 3 divinități care pârjolesc recoltele celor care nu le respectă zilele se sărbătoresc în perioada 20 – 22 iulie.

Moșii de Sântilie

În ajunul sau în ziua de Sfântul Ilie se sărbătoresc Moșii de Sântilie, când femeile cu copii morți dau de pomană: mere, covrigi, colaci, mâncăruri preparate și insotite de lumânări aprinse – o rețetă de aluat folosit la prepararea colacilor si covrigilor se gasește aici.

Se credea că în această zi sufletele morților, îndeosebi sufletele copiilor, s-ar întoarce acasă pentru a fi ospătate de cei vii. Tot acum se curăță mormintele în cimitire, se împart vase de lut pline cu mâncare sau apă.

Considerat și patron al merelor verzi, timpurii, Sântilie dă dezlegare la consumul acestor fructe.

De aceea de Sfântul Ilie se prepară, în mod tradițional, plăcinta cu mere sântiliești.

 

Plăcintă cu mere sântiliești – rețetă

Ingrediente:

Pentru aluat:

-          250 g. făină albă Gold Maya,

-          140 g. unt

-          6 lingurițe apă rece

-          Un vîrf de cuțit sare

Pentru umplutură:

-          4-5 mere

-          Zahăr după gust

-          Scorțișoară - opțional

 

Preparare umplutură

Merele se spală, se curăță și se dau pe răzătoarea mare. Peste merele răzuite se pune zahărul și se lasă să se topească în timp ce se prepară aluatul.

 

Preparare aluat – varianta 1

Se cerne făina Gold Maya într-un castron și se amestecă bine cu apă și sare, apoi se frământă până devine un aluat moale. Se întinde aluatul, se adaugă untul și se învelește bine în aluat, apoi se frământă aluatul energic până ce se topește untul.

 

Preparare aluat – varianta 2

Se cerne făina și sarea într-un castron, apoi se adaugă untul rece tăiat în bucățele; se amestecă totul cu mâna sau cu un mixer până ce are consistența unui pesmet. Se adaugă apă rece și se frământă până ce se obține un aluat dens, însă ușor de modelat.

 

Indiferent de modul în care a fost preparat, aluatul trebuie să fie suficient pentru o placintă coaptă într-o tavă rotundă cu diametrul de 25 de centimetri.

 

După preparare, se împarte aluatul în două bucăți: prima bucată de aluat se întinde în tavă și se dă la copt iar a doua bucată de aluat se păstrează pe masă.

 

După ce bucata de aluat de la cuptor este pe jumătate coaptă, se adaugă umplutura din mere și zahăr, apoi se învelește cu a doua bucată de aluat.

 

Se coace la foc moale timp de 40 – 60 minute (în funcție de cuptor).

 

Secretul bucătarului

Pentru ca umplutura să aibă un gust mai bun și să nu ”lase apă”, merele se vor tăia bucăți mai mari sau se vor rade sub formă de fășii sau felii, pe răzatoarea cu o singură crestătură.

 

Când este gata plăcinta cu mere sântiliești, trebuie să fie perfect desprinsă de marginile tăvii (care nu se unge cu nimic înainte de a pune foaia).

 

Mod de servire

Se poate presăra zahăr peste plăcintă și se taie în bucăți când este complet rece.

 

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Mai multe articole despre:
sfântul ilie mere plăcintă de mere