MENIU

Sfantul Andrei. Sărbătoare mare astăzi pentru ortodocşii din România

Sfantul Andrei. Sărbătoare mare astăzi pentru ortodocşii din România

Sfantul Andrei. Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, este prăznuită de Biserica Ortodoxă Română în 30 noiembrie. Ziua în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Sfantul Andrei. Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, în anul 1997. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească națională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 14 noiembrie 2001.

Sfântul Apostol Andrei, pescar de meserie, frate al Sfântului Apostol Petru, a fost cel dintâi chemat la vestirea Evangheliei lui Hristos, dar înainte de a fi apostol al Domnului, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Auzind însă pe dascălul său, atunci când îl privea pe Iisus, spunând: "Iată Mielul lui Dumnezeu!" (Ioan 1, 36), Sfântul Andrei a lăsat tot și a urmat lui Hristos până la moarte și înviere, fiind martor al minunilor și Învierii Lui.

Cele mai frumoase MESAJE şi FELICITĂRI de Sf. Andrei. La mulţi ani, Andrei! La mulţi ani, Andreea!

Sfântul Andrei l-a vestit pe Hristos pentru prima dată fratelui său Simon (Petru): "Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, și i-a zis: am găsit pe Mesia (care se tâlcuiește: Hristos). Și l-a adus la Iisus" (Ioan 1, 41, 41).

Sfantul Andrei. După Înălțarea Domnului la cer și după Cincizecime, Apostolul Andrei L-a propovăduit pe Hristos în Bitinia, Bizanț, Tracia, Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre, Sciția (adică Dobrogea) și până în Crimeea.

Sfântul Andrei a avut sfârșit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint (în Grecia), cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus de atunci "Crucea Sfântului Andrei".

Sfantul Andrei. Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Această zi este consemnată cu cruce roșie în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române în urma hotărârii Sfântului Sinod din anul 1995.

Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, în anul 1997. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească națională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001.

Sfantul Andrei. Tot astăzi este pomenit Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei. Canonizarea sa a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 21 iulie 2011.