MENIU

SF. VASILE: Tu știi ce trebuie și ce nu trebuie să faci în prima zi a anului?

Pentru credincioșii ortodocși, prima zi a anului, în care îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, este un motiv de a continua petrecerea, pentru că peste 600.000 de români își serbează onomastica.

Sărăbătoarea este una extrem de bogată în obiceiuri populare, unele rămase doar la nivelul satului, altele ajunse și la oraș.

Desigur că cel mai popular este mersul cu sorcova. Copiii merg din casă în casă sau din ușa în ușă pentru a le ura oamenilor bogăţie şi sănătate, iar în schimb primesc bani, dulciuri sau diverse cadouri.

Tot pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, se merge cu mielul Vasilică. Tradiția spune că dacă pui mâna pe miel de Sf Vasile, ai noroc.

În această zi se spune că e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul.

Și despre vremea din prima zi a anului există multe superstiții. În general, se spune că dacă ninge, va fi un an îmbelșugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi.

La ţară, fetele nemăritate apelează la diverse supersiții pentru a afla când se căsătoresc și cum le va fi alesul.

Dar cel mai important sfat care ne vine tot din tradiția populară este SĂ AVEM NUMAI GÂNDURI BUNE și așa ne va merge tot anul.

Mai multe articole despre:
petrecere Vasile