MENIU

Florin Cîțu: ”Peste 3 mii de km de autostrăzi și drumuri expres”. Setul de măsuri care scoate țara din criza provocată de coronavirus

Ministrul Finanțelor - Florin Cîțu

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, s-a aflat, miercuri, la prezentarea Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică al Guvernului.

"Reclădim România este programul lansat astăzi de Guvern. Vorbim de un set de măsuri care să scoată țara din criza provocată de coronavirus. Bani pentru firmele afectate de epidemie, spitale regionale, peste 3 mii de km de autostrăzi și drumuri expres. Acestea sunt promisiunile făcute de Executiv pentru relansarea economică a țării”, a declarat Florin Cîțu, miercuri.

”Încredere este, cred, cel mai important lucru pe care l-a câștigat acest guvern în primele șase luni de zile. Au fost șase luni de zile, șase luni de guvernare cum nu ne așteptam, patru luni din această guvernare le-am petrecut sub semnul unei crize fără precedent, o criză de sănătate și o criză economică.

Înainte să vorbesc despre planul de relansare, aș vrea să fac un bilanț. Așa se face, trecem astăzi într-o nouă etapă și aș vrea să vorbesc puțin despre ce am făcut noi până astăzi. Pe scurt, în primul rând, cel mai important în domeniul sănătății: am reușit să evităm cele mai negre scenarii. Au fost aruncate pe piață tot felul de scenarii îngrozitoare și am reușit să le evităm pe toate. Tot felul de specialiști ne spuneau cum România se îndreaptă spre scenariile Italia sau alte țări. Cu decență și cu respect față de cetățenii României, eu zic că acest guvern a administrat foarte bine această criză de sănătate și, de aceea, îi mulțumesc foarte mult domnului Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, pentru ceea ce a făcut în această perioadă.În al doilea rând, foarte important, am reușit să recâștigăm încrederea românilor în instituțiile de apărare și de siguranță națională, pentru modul în care au gestionat această perioadă. Aici, bineînțeles, aș vrea să îi mulțumesc domnului general și ministru Ciucă.
A fost o perioadă dificilă, tuturor le mulțumesc. Au fost eforturi foarte mari și toți au făcut o treabă fantastică în această perioadă, în condiții dificile, foarte dificile, cu decizii luate de foarte multe ori în condiții îngrozitoare, dar nimic nu s-ar fi putut face fără un leadership important, domnul premier Ludovic Orban, căruia îi mulțumesc pentru tot ce a făcut această perioadă. În condiții dificile, a luat decizii importante în această perioadă dificilă.

Am vorbit până acum de încrederea pe care am recâștigat-o în interior. Era o încredere de care aveam nevoie, încrederea cetățenilor români în Guvern, în această instituție, care nu mai exista de mult. În această perioadă, România a stat la masă cu Comisia Europeană și a fost tratată ca un partener egal, de la egal, la egal, un partener cu drepturi depline. În ciuda a tot ceea ce se spunea despre România am fost tratați de la egal, la egal. Acest lucru s-a văzut și se va vedea în viitor prin sumele alocate record României și prin modul în care programele noastre de investiții, IMM Invest, schema pe care o aprobă astăzi, coincidență sau nu, au fost tratate, flexibilitatea de care a dat dovadă Comisia Europeană.

România nu a generat o criză în regiune, nici diplomatică, nici de sănătate, nici de securitate, de natură să destabilizeze UE – pentru acest lucru trebuie să îi mulțumim domnului președinte Klaus Iohannis, care a fost în toată această perioadă garantul lucrurilor bine făcute de acest guvern. Aș vrea să vă spun, domnule președinte, că în timpul acestei guvernări liberale, România a devenit o Românie normală, chiar și în aceste condiții dificile”, a declarat ministrul Finanțelor.

Programul a fost prezentat de premierul Ludovic Orban, iar la evenimentul de lansare a participat și președintele Klaus Iohannis.

Mai multe articole despre:
florin citu planul national de investitii