MENIU

Sesizarea PSD privind revocarea Avocatului Poporului, discutată azi de Curtea Constituțională

Renate Weber, fost Avocat al Poporului

Curtea Constituţională a României discută, marţi, sesizarea PSD în legătură cu decizia Parlamentului privind revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Social-democrații susțin că s-a încălcat legea prin nerespectarea prevederii constituționale privind durata mandatului.

Sesizarea PSD se referă la faptul că hotărârea Parlamentului ar fi încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

"În mod contrar garanţiilor de independenţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi prevăzute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţiei, a standardelor de independenţă ale instituţiei, dar şi chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, astfel cum au fost explicitate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţionar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului", se arată în sesizare.

PSD a precizat că nu contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci constituţionalitatea evaluări". Social-democrații susțin că aceasta n-ar fi fost obiectivă şi n-ar fi fost bazată pe o demonstraţie a unor încălcări cumulative a Constituţiei şi a legilor.

Mai multe articole despre:
avocatul poporului renate weber psd pnl ccr