MENIU

Senzaţional! Copil născut din ţesut ovarian prelevat în timpul copilăriei mamei sale

O belgiancă de origine congoleză a devenit prima femeie din lume care a născut un copil sănătos după ce medicii au ajutat-o să redevină fertilă. Senzaţional este faptul că a rămas însărcinată după ce doctorii i-au transplantat un fragment de ţesut ovarian care îi fusese extirpat şi apoi congelat în copilărie.

Femeia, acum în vârstă de 27 de ani, a fost diagnosticată cu anemie falciformă la vârsta de cinci ani şi s-a mutat cu familia sa în Belgia, la vârsta de 11 ani. Ea a avut nevoie de transplant de măduvă osoasă pentru a se trata de această boală, o procedură care necesită mai întâi efectuarea unor şedinţe de chimioterapie.

Gândindu-se la şansele fetiţei de a-şi întemeia o familie în viitor, medicii belgieni au decis, înainte de a începe tratamentul, să extirpe ovarul drept atunci când pacienta avea vârsta de 13 ani şi 11 luni şi să congeleze fragmente de ţesut ovarian. 12 ani mai târziu, medicii i-au transplantat cu succes acel ţesut ovarian, pacienta a rămas însărcinată şi a născut un băieţel sănătos, în noiembrie 2014. 

Totuşi, medicii consideră că, deşi tratamentul a avut succes, el trebuie testat în viitor pe mai multe paciente tinere, aflate la pre-pubertate. Într-un studiu publicat în revista Human Reproduction, medicii belgieni spun că reuşita lor deschide calea către un viitor în care copiii diagnosticaţi cu boli grave, precum cancerul, ar putea fi capabili să aibă urmaşi biologici după mulţi ani de la vindecare. "Congelarea ţesuturilor ovariene este singura opţiune pentru păstrarea fertilităţii când copiii sunt diagnosticaţi cu boli care necesită un tratament ce distruge funcţiile ovarelor", a precizat un doctor belgian.

Deşi medicii au mai raportat în trecut sarcini viabile obţinute după transplanturi ovariene care au folosit ţesuturi extirpate de la paciente adulte, niciuna dintre acele intervenţii nu a fost realizată prin folosirea de ţesut ovarian prelevat de la fete înainte de pubertate.




Mai multe articole despre:
naştere fertilitate copil sănătos tesut ovarian