MENIU

Senatul se modernizează! Ce spune senatorul PNL Alina Gorghiu despre depunerea inițiativelor legislative online

Alina Gorghiu

Senatorii vor putea depune iniţiative legislative şi interpelări online în mai puţin de două luni, a precizat, marţi, senatorul PNL Alina Gorghiu. Ea a spus că acest lucru este posibil ca urmare a unei modificări în regulamentul forului legislativ, potrivit căreia un senator va putea să îşi depună iniţiativa legislativă online, prin intermediul unei aplicaţii dedicate. În acest sens, senatorul PNL a menționat certificatul digital calificat.

În cadrul dezbaterii "Digitalizarea României, Prioritate Zero", organizată de DCNews, Alina Gorghiu a mai susținut că întrebările şi interpelările vor putea fi formulate şi depuse online.

Alina Gorghiu: "Anul acesta, în 22 februarie, am reuşit să adoptăm Hotărârea 10 din 2021, prin care am modificat acest regulament al Senatului. (...) Fiecărui senator i se pune la dispoziţie un certificat digital calificat, care să permită semnarea documentelor cu semnătură electronică extinsă. Întreaga procedură este posibilă prin intermediul unei aplicaţii electronice, denumită aplicaţie pentru gestionarea înregistrării proiectelor legislative.

Senatul devine, în sfârşit, prin intermediul acestei modificări de regulament, o instituţie - spun eu - modernă, care funcţionează normal, care funcţionează transparent şi care va valorifica spre potenţial maxim tehnologiile digitale. Asta nu înseamnă că de mâine se poate aplica, avem un termen de 60 de zile de la momentul adoptării Hotărârii, timp în care să ne punem la punct cu certificatele digitale, cu semnăturile electronice, Secretariatul General al Senatului va face toate demersurile administrative, astfel încât acest lucru să devină realitate".

Mai multe articole despre:
gorghiu senat