MENIU

SEMNUL care arată că Putin și-a pierdut răbdarea: șefii serviciilor secrete, "decapitați". Disfuncționalitățile FSB devin virale în mediul online

Vladimir Putin, președintele Rusiei / Foto: Profimedia

Lipsa unor victorii clare și bâjbâiala de care dă dovada armata rusă în raport cu cea ucraineană pare să îl fi scos din minți pe Vladimir Putin. Acesta ar părea să fie motivul pentru care liderul de la Kremlin a decis să „decapiteze” departamentul de informații externe al Serviciului Federal de Securitate, și i-a pus în arest la domiciliu, Andrei Soldatov, jurnalist de investigații și expert în serviciile secrete ruse, care citează surse din interiorului serviciului. 

„Putin pare să fie cu adevărat nemulțumit de FSB în Ucraina: a atacat Serviciul 5 SOiMS (ramura de informații externe a FSB). Serghei Beseda, șeful Serviciului, și adjunctul său Bolukh, au fost plasați în arest la domiciliu, potrivit surselor mele din interior”, a scris Soldatov, înt-o postare pe contul său de Twitter. 

Potrivit mai multor evaluări occidentale, citate de HotNews.ro, armata rusă are dificultăți în domeniul informațional în Ucraina, ceea ce creează probleme forțelor de invazie.
 
Cu câteva zile în urmă, mai exact pe 7 martie, jurnalistul de investigații Christo Grozev (de la platforma de investigații Bellingcat - n.r) a publicat un video în care comandanții ruși încearcau să comunice prin intermediul undelor scurte radio, iar ucrainenii îi bruiază cântând imnul țării. 
 
"Războiul cuvintelor, al cânteceleor și al bombelor: birourile rusești se chinuiesc să comunice planurile de atac la radioul cu unde scurte, în timp ce Ucraina le bruiază cu... imnul lor național. Îți dă fiori", afirma jurnalistul, într-o postare pe contul său de Twitter.
 
O zi mai târziu, același jurnalist a revenit cu un tweet care punea, de asemenea, în discuție activitatea FSB.
 
"În apel, îl auzi pe ofițerul FSB din Ucraina întrebându-și șeful dacă poate vorbi prin sistemul securizat Era. Șeful spune că Era nu funcționează.
Era este un sistem criptofon super scump care rușii l-au introdus cu mare fast în 2021. A garantat funcționarea „în toate condițiile”, spunea Christo Grozev, în tweet-ul citat. 
 
Era este un sistem de comunicații criptat folosit de armata rusă: astfel de sisteme înseamnă că unitățile militare pot comunica fără riscul de a fi ascultate. 
Mai multe articole despre:
putin vladimir putin fsb servicii secrete rusesti