MENIU

Semnele care indică un atac de cord. Du-te de urgenţă la medic

Atacul de cord este o problemă gravă la nivelul inimii, care poate conduce la deces dacă nu este identificat și tratat cât mai rapid. 

Aproximativ un sfert din toate atacurile de cord sunt silențioase, fără durere de piept sau simptome noi, iar cele silențioase sunt comune în rândul pacienților cu diabet.

Chiar dacă uneori simptomele unui atac de cord sunt vagi și ușoare, este important să reții că poate fi la fel de periculos și are același potențial fatal; deseori pacienții consideră simptomele de anxietate, indigestie, oboseală sau stres și întârzie acordarea de atenție medicală promptă.

Semne care indică un atac de cord 

1. Disconfort la nivelul pieptului - durere, plenitudine și/sau senzație de strângere a pieptului

Durerea de piept reprezintă principalul simptom al unui atac de cord, deși poate îmbrăca forme variate. Uneori poate să nu apară deloc. A fost descrisă drept o senzație de presiune, strângere, plenitudine care se concentrează în centrul pieptului. Durează de obicei mai mult de câteva minute sau poate dispărea și reveni. Poate coborî pe brațe, către spate sau la cap și gât. Atât femeile cât și bărbații o descriu drept primul simptom observat, dar femeile au șanse mari să experimenteze și alte simptome precum greață, durere de mandibulă sau scurtarea respirației.

2. Durere de mandibulă, de dinte, de cap

Durerea specifică unui atac de cord se paote răspândi pe ambele brațe, către mandibulă sau cap sau către spate. Unele persoane au descris și durerea de dinte sau de cap ca simptom. Este posibil să apară toate aceste tipuri de durere fără a exista un atac de cord.

3. Scurtarea respirației

Scurtarea respirației sau lipsa aerului constituie un simptom comun al unui atac de cord. Scurtarea respirației sau dificultatea în respirație este cunoscută în mod medical sub denumirea de dispnee. Aceasta poate apărea înainte sau în timpul durerii de piept sau a atacului de cord și uneori este asociată cu alte simptome lipsind durerea de piept.

4. Greață

Greața sau senzația de rău la stomac este mai rar întâlnită dar rămâne un simptom posibil al unui atac de cord. Pot apărea flatulențe sau râgâieli care însoțesc starea de greață, iar unii pacienți au descris o senzația similară indigestiei asociată cu un atac de cord. Femeile au șanse mai mari să experimenteze simptome atipice decât bărbații, iar unii pacienții au descris senzația drept similară gripei.

Mai multe articole despre:
inimă simptome durere atac de cord